Česká kultura se ve světě v roce 2011 neztratila

Česká kultura slavila v roce 2011 ve světě celkem úspěchy. Především filmová dokumentární tvorba získala několik prestižních cen nebo nominací do významných mezinárodních filmových soutěží. Nejvíce pozornosti na sebe strhl film Mateje Mináče Nickyho rodina a také Helena Třeštíková se sběrným dokumentem Katka zanechala ve světě výraznou stopu. Z hraných filmů si pozornost vydobyly především filmy Lidice a Alois Nebel. Také česká hudba či její interpreti zaujali mezinárodní náročné publikum i kritiku, ať už to byl úspěch uskupení Pavel Haas Quartet, nebo dirigentů Jakuba Hrůši a Jiřího Bělohlávka. V uplynulém roce však na sebe výrazně upozornilo i výtvarné umění a také divadlo a literatura, kdy české barvy zastoupili Jáchym Topol a českofrancouzský spisovatel Milan Kundera.

Film:

Z českých filmových tvůrců si nejvíce prestižních ocenění odnesli dokumentaristé, a to nejen jména osvědčená jako Helena Třeštíková, jejíž časosběrný film Katka byl nominován na cenu Prix Europa za nejlepší celovečerní televizní dokument, ale pozornost si vydobyla i méně známá jména, a dokonce i studenti z FAMU.

  • Katka zdroj: Aerofilms
  • Mistr zdroj: ČT24

Například filmový dokument o legendě českého baletu Ivo Váňovi Psotovi Mistr režiséra Petra Hejny získal Visegrádskou pečeť – první cenu v kategorii dokumentů na 4. ročníku mezinárodní přehlídky televizní tvorby. Dokument Nesvatbov režisérky Eriky Hníkové dostal na filmovém festivalu Berlinale cenu čtenářů deníku Der Tagesspiegel a krátký film z dílny Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze (FAMU) s názvem Cagey Tigers režiséra Aramisovy (vlastním jménem Vladimíra Mičúcha) získal nominaci v sekci studentských filmů Cinéfondation na festivalu v Cannes, v neposlední řadě film Graffitiger studenta FAMU Libora Pixy se dostal do finálové pětice snímků nominovaných na studentského Oscara v kategorii zahraničních filmů.

Česká televizní tvorba byla s úspěchem zastoupena např. kriminálním příběhem režiséra Filipa Renče Zrozen bez porodu, jedná se o první díl triptychu Vetřelci a lovci, který byl přijat do soutěže televizních filmů a nominovaný celkem ve čtyřech kategoriích: nejlepší film, nejlepší režie (Filip Renč), nejlepší herec (Juraj Kukura) a nejlepší herečka (Simona Stašová) na festivalu v Cannes.

V Monaku získal ocenění Zlatá nymfa seriál České televize Vyprávěj. Cenu si z prestižního Mezinárodního televizního festivalu v Monte Carlu odvezli producenti seriálu Filip Bobiňski a Petr Šizling. Jsou tak prvním českým zástupcem, který v kategorii Nejlepší evropský producent dramatického seriálu vyhrál.

Česká televize byla rovněž vyzdvižena jako koproducent českých hraných filmů. V krátké době za sebou zaznamenala úspěch s dramatem Lidice, které bylo nominováno na Evropské filmové ceny, a komiksový Alois Nebel byl promítán na prestižním festivalu v Benátkách a poté v Torontu a za Českou republiku se uchází i o nominaci na Oscara pro nejlepší zahraniční film, zároveň se probojoval mezi osmnáctku filmů, které usilují o nominaci na Oscara za nejlepší animovaný film. Vyzdvižen byl dokument Mateje Mináče Nickyho rodina o Nicholasi Wintonovi, který zachránil za druhé světové války stovky českých a slovenských dětí. Film získal cenu na filmovém festivalu v Jeruzalémě a diváckou cenu na festivalu v Montrealu.

Dále nový český snímek Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy byl vybrán jako vůbec první český film do soutěže Sundance Film Festivalu, jednoho z nejprestižnějších filmových festivalů na světě a porota Mezinárodní festivalu dokumentárních filmů v italském Terstu nominovala do soutěže 23. ročníku dokument Filipa Remundy Epochální výlet pana Třísky do Ruska. Pořad vznikl v brněnském studiu České televize a na obrazovkách měl premiéru letos na jaře. Festival v Terstu se koná v lednu 2012.

  • Nickyho rodina zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2835/283465.jpg
  • Alois Nebel zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2910/290983.jpg
  • Lidice zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2830/282962.jpg
  • Natáčení filmu Čtyři slunce zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2483/248283.jpg

Z dalších filmových úspěchů je třeba jmenovat cenu pro režiséra Jiřího Menzela, který převzal z rukou rumunského ministra kultury Kelemana Hunora Řád prezidenta republiky. Za zásluhy v oblasti kultury mu toto vysoké státní vyznamenání udělil rumunský prezident Traian Basescu.

Tanec:

Mezinárodní úspěch zažil soubor 420people prestižním zařazením do videotéky Numéridanse, jako první český taneční soubor. Dalším úspěchem českého tance byla choreografie českého tanečníka Jarka Cemerka pro britský taneční soubor Balletboyz, kterou vyzdvihl britský list The Daily Telegraph. Známý soubor uvedl nové představení The Talent složené ze tří děl různých choreografů, včetně Cemerka.

Hudba:

Český Pavel Haas Quartet získal v Londýně prestižní cenu britského hudebního časopisu Gramophone za nahrávku roku za Smyčcové kvarteto Antonína Dvořáka. Kvarteto také dostalo cenu pro nejlepší komorní nahrávku. Nahrávku roku vybíralo 47 kritiků z více než      1 000 alb vydaných během uplynulého roku. Časopis Gramophone, zaměřený na klasickou hudbu, o svých cenách tvrdí, že to jsou „nejvlivnější ocenění za klasickou hudbu na světě“.

  • Pavel Haas Quartet (křest CD - 2010) zdroj: ČT24
  • Jarek Nohavica zdroj: ČT24

Písničkář, slezský bard, Jaromír Nohavica získal jako první český písničkář italskou hudební cenu Premio Tenco. Prestižní ocenění, které se každoročně uděluje v rámci Festivalu autorských písní, Nohavica převzal v zaplněném Teatro Ariston v San Remu.

Mezi nominovanými pro únorové rozdělování hudebních cen Grammy je i český dirigent Jiří Bělohlávek, který se uchází o ocenění v kategorii nejlepší nahrávky orchestru a třicetiletý český dirigent Jakub Hrůša se stal novým hudebním ředitelem opery kodaňského Královského divadla.

Literatura:

Český spisovatel Jáchym Topol byl navržen na cenu britského listu The Independent pro zahraniční autory za anglický překlad své knihy Kloktat dehet.

V prestižní edici la Pléiade nakladatelství Gallimard vyšlo souborné dílo spisovatele Milana Kundery. Kundera je teprve čtrnáctým autorem, který se takové pocty dožil.

  • Jáchym Topol zdroj: ČT24
  • Milan Kundera zdroj: ČT24

Divadlo:

Obludárium Divadla bratří Formanů viděli Pařížané na Champs Élysées. Svůj dvoupatrový stan s kovovou konstrukcí obloženou dřevem pro 146 diváků rozložilo divadlo na pařížském bulváru od 24. května do 2. července.

Celkem tři z devíti udělovaných cen si odvezlo plzeňské Divadlo Alfa z prestižního mezinárodního loutkářského festivalu PIF, který se uskutečnil od 5. do 11. září v chorvatském Záhřebu. Pětičlenná mezinárodní porota přiřkla plzeňské inscenaci James Blond cenu za režii pro Tomáše Dvořáka, za scénografii a vizuální efekty pro Marka Zákosteleckého a za herecký výkon pro Petra Borovského.

  • Obludárium zdroj: ČT24
  • James Blond zdroj: ČT24

Výtvarné umění:

Z celkem 23 226 obrázků od dětí ze 77 zemí vybrala porota mezinárodní výtvarné soutěže v japonské Jokohamě kresbu šestiletého Oldřicha Poula z Nového Jičína. Porotce 16. ročníku Kanagawa Biennial World Children's Art Exhibition nejvíce zaujal jeho obrázek nazvaný Hraji si s kocourem a přiřkla mu cenu Grand Prize. Ocenění je udělováno pouze dvěma dětským výtvarníkům – jednomu Japonci a jednomu cizinci.

Česká výtvarnice Kateřina Šedá přivezla osmdesát obyvatel Bedřichovic do Londýna, kde u známé galerie Tate Modern uspořádala performanci, během níž Bedřichovičtí všeho věku dělali od rána to samé, co doma. Projektu nazvaného Od nevidím do nevidím (From Morning Till Night) se zúčastnilo také 80 britských profesionálních a amatérských výtvarníků. Šedá je první českou umělkyní, která dostala příležitost vytvořit pro prestižní galerii samostatný projekt tohoto rozsahu.

Obraz českého malíře Jana Mikulky upoutal nejvíc návštěvníků prestižní soutěžní výstavy v londýnské Národní portrétní galerii. Mikulkův obraz Jakub získal nejvíc hlasů v hlasování návštěvníků výstavy. Zopakoval tak loňský úspěch dalšího českého malíře Michala Ožibka, který ve stejném hlasování vyhrál při loňské výstavě.

Ocenění pro českou kulturu mimo tradiční kategorie:

Evropští ministři kultury schválili Plzeň Evropským hlavním městem kultury (EHMK) pro rok 2015.

O ocenění Europa Nostra se často hovoří jako o Oscaru či Nobelově ceně na poli evropského kulturního dědictví. Laureátem pro letošní rok se stal jako jediný zástupce České republiky kastelolog Tomáš Durdík.

Třetí místo na mistrovství světa ve hře na imaginární kytaru nazvaném Air Guitar World Championships 2011, jež se uskutečnilo ve finském Oulu, získala česká reprezentantka Veronika Müllerová.