Snímek studentů FAMU míří do Cannes

Praha - Krátký film z dílny Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze (FAMU) byl přijat na jeden z prestižních světových filmových festivalů. Snímek s názvem Cagey Tigers režiséra Aramisovy (vlastním jménem Vladimíra Mičúcha) získal nominaci v sekci studentských filmů Cinéfondation na festivalu v Cannes. Oznámila to Zuzana Janáková z FAMU. Podle ní by tak tento snímek mohl navázat na úspěch režisérky Zuzany Špidlové, která před dvěma lety stejnou kategorii vyhrála s filmem Bába.

„Projekt Cagey Tigers vznikl jako film druhého ročníku na katedře hrané režie pražské FAMU v dílně Věry Chytilové a Jasminy Blaževič. Je to příběh o dvou heartbrejkerkách, nejlepších kamarádkách, které se naráz zamilují do stejného muže. Přitom v nich vzniká vnitřní dilema, nakolik být čestný ke svým citům a nakolik brát ohled na okolí, zvlášť když jde o nejlepší kamarádku,“ charakterizovala snímek Janáková. Už samotná nominace na 64. ročníku festivalu v Cannes, který začne 11. května, je podle ní obrovským úspěchem. Zvlášť když snímek studenti do soutěže přihlásili ještě před konečnou postprodukcí.

Moderní pojetí „nové vlny“

Rozhovor s Aramisovou (zdroj: ČT24)

„Neumím si představit, jakým způsobem se porotci prokousávali téměř dvěma tisíci filmy, aby jich vybrali kolem patnácti do hlavní soutěže. Na základě dopisu z Cannes si myslím, že jejich programové oddělení ocenilo hlavně poetiku filmu a moderní pojetí 'nové vlny',“ komentoval to sedmatřicetiletý režisér původem ze Slovenska. Film natáčel loni v létě v Praze a šlo prý o dost náročnou práci. „Potřebovali jsme hodně nočních záběrů, ale neodhadli jsme to a museli točit i ve dne se zatemněnými okny. Teplota v místnosti se vyšplhala pod lampami na padesát stupňů, herečkám jsme museli před každým záběrem přepudrovávat make-up a co chvíli jsme se ochlazovali na balkoně, což brzdilo natáčení,“ vzpomíná režisér. I tak se mu film podařilo díky velkému nasazení týmu natočit za necelý měsíc.

Aramisova bodoval i v Riu

Podle producenta Petra Oukropce, na jehož kontě jsou úspěšné Děti noci či Zoufalci, v sobě filmy režiséra Aramisovy nesou osobitou poetiku a originalitu. „Pro zachycení současných generačních vztahů a pocitů používá moderní jazyk, ale zároveň v nich lze zacítit to nejlepší z české nové vlny. Potvrzuje se, že je to ideální vstupenka na tak prestižní přehlídku, jakou je festival v Cannes,“ uvedl. Cagey Tigers není prvním projektem režiséra Aramisovy, který uspěl na mezinárodní scéně. Loni v listopadu vyhrál cenu za nejlepší zahraniční film na mezinárodním festivalu krátkých filmů v Rio de Janeiru. Snímek Nora sa mi páči se prosadil mezi neuvěřitelným množstvím 2 760 přihlášených titulů téměř ze stovky zemí. Zda dostane ocenění i za Cagey Tigers, bude známo 20. května, kdy v Cannes oficiálně vyhlásí výsledky této kategorie.