Zrozen bez porodu má šanci v Monte Carlu

Monte Carlo – Velký úspěch zaznamenalo brněnské studio České televize na mezinárodním festivalu v monackém Monte Carlu, kriminální příběh režiséra Filipa Renče Zrozen bez porodu, první díl triptychu Vetřelci a lovci, byl totiž přijat do soutěže televizních filmů a nominovaný celkem ve čtyřech kategoriích: nejlepší film, nejlepší režie (Filip Renč), nejlepší herec (Juraj Kukura) a nejlepší herečka (Simona Stašová). Jde o další úspěch pořadu z produkce ČT na tomto televizním festivalu - v červnu bude v Monte Carlu soutěžit také retroseriál Vyprávěj.

Film v režii Filipa Renče vznikl podle scénáře publicisty Josefa Klímy a měl televizní premiéru v březnu 2010. Kameraman Karel Fairaisl za něj získal výroční cenu Asociace českých kameramanů. Snímek byl také na podzim loňského roku v Berlíně nominován na Prix Europa.

Zrozen bez porodu je prvním dílem volného kriminálního triptychu Vetřelci a lovci. „Snažili jsme se udělat nový tip detektivky, kde nejsou mrtvoly ani střílení,“ uvedl před televizní premiérou filmu režisér Filip Renč. „Je to zajímavé, objevné téma. Není to prvoplánová detektivka, kde se komisař honí se zlodějem po střechách domů s pistolkou v ruce. Není tam zbytečná, laciná brutalita, je to spíš intelektuální detektivka.“

Autor scénáře Josef Klíma se při psaní inspiroval skutečnými případy, za nimiž stojí skupina lidí, která potají vniká do cizích životů a svého „nositele“ postupně existenčně, psychicky či fyzicky zahubí. Hlavní hrdinku prvního dílu cyklu Vetřelci a lovci si zahrála Simona Stašová, která se objevuje i v dalších dvou částech spolu s Jurajem Kukurou v roli tajemného doktora Zahálky. Druhý díl nazvaný Krutá nevěra už mohli diváci České televize na obrazovce vidět, třetí – Užij si se psem – před nedávnem Filip Renč v Brně dotočil.

Televizní festival v Monte Carlu se koná od 6. do 10. června. Dalším želízkem v ohni z produkce České televize je retroseriál Vyprávěj, který byl nominován do hlavní soutěže v kategorii „nejlepší dramatický seriál“ roku 2010.

Režisér Filip Renč a herci Juraj Kukura a Simona Stašová při natáčení filmu Zrozen bez porodu
Zdroj: ČT/Jef Kratochvil