Městem kultury 2015 je definitivně Plzeň

Plzeň - Plzeň se definitivně stala Evropským hlavním městem kultury (EHMK) pro rok 2015. Schválili to dnes evropští ministři kultury v Bruselu. Vedení města to chápe jako obrovskou šanci pro Plzeň nejen v příštích čtyřech letech. ČTK to řekl Primátor Martin Baxa (ODS), který dnes před novináři, kreativním týmem a zástupci radnice přeškrtl na billboardu slůvko „kandidát“ ze sloganu Plzeň - kandidát na EMHK 2015.

Loni 8. září výběrová komise doporučila jako vítěze právě Plzeň před Ostravou. Na oslavu vítězství si dnes lidé připili v Měšťanské besedě a rozkrojili obří dort s nápisem EHMK. „Titul znamená nejen to, že ve městě bude více kulturních akcí, ale to, že se rozšíří kulturní infrastruktura i možnosti pro Plzeňany jak trávit volný čas, že sem přijede více zahraničních turistů a Plzeňáci budou mít více příležitostí si uvědomit, v jak krásném a úspěšném městě žijeme,“ řekl primátor.

Projekt je podle něj finančně náročný. „Nebude jednoduché ho ufinancovat, ale ve spolupráci s kolegy radními a zastupiteli určitě najdeme způsoby jak to, co bylo předmětem projektu, naplnit,“ dodal. Plzeň loni stanovila rozpočet projektu EHMK na léta 2011 až 2016 ve výši 2,6 miliardy korun. Z toho 1,72 miliardy mělo být určeno na investice, 630 milionů na program a 246 milionů Kč na ostatní náklady včetně marketingu. Z investic navrhla Plzeň nové divadlo, regionální galerii, kulturní centrum Světovar a relaxační park Štruncovy sady.

Finanční injekci slíbil i stát

Město by podle nedávného vyjádření ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) mělo dostat v letech 2012 až 2015 od státu 100 milionů korun jako přímou podporu projektu. Návrh předloží v červnu vládě. Plzeň si má díky EHMK šanci sáhnout na evropské granty. „Titul EHMK je jedním z nejprestižnějších a nejefektivnějších v Evropě. Pro Plzeň je to jedinečná příležitost představit město a zvýšit jeho prestiž v Evropě,“ uvedla Jacqueline Pacaudová, která má v Evropské komisi na starosti právě EHMK. Podle ní se jedno euro investované do této akce vrátí osmkrát v podobě turistů a dalších přínosů sociálních a kulturních. Plzeň dostane od komise grant 1,5 milionu eur (37 milionů Kč).

Primátor Baxa uvedl, že „je pravděpodobné a korektní říci“, že vinou hospodářské krize bude pro město obtížné naplnit velké ambice uvedené v soutěžní přihlášce. „Žádné z dosavadních EHMK nesplnilo projekt do detailu,“ dodal Besser. Podle Baxy se nyní připravuje strategie, která v září řekne městským zastupitelům, co přesně bude obsahem projektu a cílem jeho naplnění. Zdůraznil, že peníze musí Plzeň využít tak, aby se v roce 2015 „celkově a hluboce proměnila“. Zároveň se musí více propojit celý region. Plzeň chce do projektu zapojit univerzitu a podnikatele.

Kreativní tým předloží zářijovému zastupitelstvu a veřejnosti strategický plán

Yvona Kreuzmannová

„EHMK je hodně o penězích, ale hlavně o lidech. A tady je obrovské nadšení a já doufám, že ta euforie z vítězství opravdu vydrží.“

projektu. Poté by měla následovat obrovská veřejná diskuse, řekla umělecká ředitelka projektu Plzeň 2015 Yvona Kreuzmannová. Organizátoři chtějí občany přirozeně vtáhnout do dění o naplnit je pocitem, že občanská společnost opravdu funguje a že každý může do projektu vstoupit a zasáhnout po svém. „Chceme ten proces nastartovat hned,“ dodala.