Čtyři slunce se rozsvítí na festivalu Sundance

New York - Nový český snímek Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy byl vybrán jako vůbec první český film do soutěže Sundance Film Festivalu, jednoho z nejprestižnějších filmových festivalů na světě. V sekci pro světový hraný film bude mít třináct soupeřů. V českých kinech budou moci diváci film Čtyři slunce, v němž hlavní role ztvárnili Jaroslav Plesl, Anna Geislerová, Marek Šácha, Karel Roden, Jiří Mádl a Igor Chmela, vidět od 8. března. Film je koprodukčním snímkem České televize.

Film Čtyři slunce je po absolventském snímku Akáty bílé čtvrtým celovečerním filmem jednoho z nejúspěšnějších českých režisérů posledních let. Bohdan Sláma za své filmy získal četná ocenění v České republice i v zahraničí. Například za film Štěstí obdržel Hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastianu a Českého lva za nejlepší film roku 2005.

Ve svém novém filmu Čtyři slunce se režisér soustředí na téma soužití současné české rodiny, hlavní hrdinové se v něm smiřují s realitou nesplněných snů a zároveň mají touhu proměnit svůj život k lepšímu. Jeho půdorysem je milostný trojúhelník sestávající ze čtyřicátníka přezdívaného Fogi (hraje ho Jaroslav Plesl), jeho ženy Jany (Aňa Geislerová) a jejího milence (Igor Chmela). Jádro příběhu představuje vztah muže a ženy, jejich vztah k dětem i k sobě samotným.

Příběh se místy dotýká i věcí „mezi nebem a zemí“ – věcí nadpřirozených, ve své křehkosti však naivních a čistých. „Je to drama, které má spoustu humorných momentů - a ty se přirozeně spojují s momenty tragickými, protože v životě to takhle je,“ uvedl již dříve režisér, který patří k nejvýraznějším českým filmovým tvůrcům současnosti.

Nominace na Sundance dokazuje mezinárodní renomé Slámových filmů

„Sundance Film Festival je mekka amerického nezávislého filmu, festival, který programově podporuje autorské filmy. To, že organizátoři vybrali Čtyři slunce, je dokladem kvality filmů Bohdana Slámy a potvrzení jeho mezinárodního renomé,“ uvedl producent Pavel Strnad ze společnosti Negativ, která produkovala všechny Slámovy filmy.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Sláma se na Sundance objevil již v roce 2009 se snímkem Venkovský učitel. Tehdy se dostal do nesoutěžního výběru deseti zajímavých režisérů „10 Directors to Watch“. Sestavují jej každý rok redaktoři filmového magazínu Variety, podle nichž jde o deset výjimečných režisérů, jejichž filmy stojí za to vidět.

Filmový festival Sundance se poprvé konal v roce 1978. Postupně sehrál důležitou roli ve vzestupu amerických nezávislých filmů, zároveň ale kvůli blízkosti Hollywoodu měl vždy i komerční stránku. Podle kritiků je to jeho věčný konflikt. Přehlídka se pro mnoho tvůrců stala odrazovým můstkem ke slávě. V roce 2007 zde například na sebe upozornil snímek Once, v němž jednu z hlavních rolí ztvárnila česká hudebnice Markéta Irglová.

Nový ročník filmového festivalu Sundance, s nímž své jméno spojil v roce 1981 americký herec, režisér a producent a Robert Redford, se uskuteční od 19. do 29. ledna příštího roku v Park City, Salt Lake City, Ogdenu a Sundance v Utahu. Nabídne 110 filmů z 31 zemí vybraných ze 4 024 přihlášených snímků.