Snímek Katka nominován na Prix Europa

Praha – Snímek Heleny Třeštíkové Katka byl nominován na cenu Prix Europa za nejlepší celovečerní televizní dokument. Ta bude vyhlášena 29. října v Berlíně. Časosběrný dokument Heleny Třeštíkové přináší šokující i dojemnou výpověď o třinácti letech narkomanky, jejích vzestupech, zápasech s drogou, se životem, se sebou. Sleduje boj mladé ženy o znovuzískání sebeúcty a uplatnění v každodenním životě.

Film, jenž vznikl v koprodukci České televize, se stal nejsledovanějším dokumentem českých kin a byl ověnčen mnoha domácími i zahraničními cenami. „Jsme poctěni, že Katka postoupila do tak úzkého výběru mezi celoevropskou konkurencí. Je to další důkaz, že filmy Heleny Třeštíkové mají své publikum i za hranicemi České republiky,“ komentovala nominaci producentka Kateřina Černá ze společnosti Negativ.

Jako mnoho jiných mladých dívek se chce i Katka odlišit od ostatních, chce být svobodná a nezávislá. Záhy pozná svět drog a začne být závislá na heroinu. Droga jí zdánlivě nabízí onu vytouženou svobodu, ale ve skutečnosti ji o nezávislost připravuje. V šestnácti letech odchází z domova a začíná se propadat do polosvěta velkoměsta. Od této chvíle Katčin příběh připomíná zápletku antické tragédie, v níž je nemožné, aby se člověk vzepřel vlastnímu osudu. Pokud se o to přece jenom pokusí, ještě víc pod jeho tíhou padá.

Katka zkouší několikrát abstinovat, vystřídá dva partnery, ale oba jsou stejně jako ona drogově závislí. Poslední pokus zvítězit nad drogou se objevuje v okamžiku, kdy očekává narození dcery Terezky. Ta pro Katku a jejího druhého přítele Romana zpočátku skutečně představuje silnou motivaci, ale vůle narušená letitým přijímáním drogy není schopná vyvolat v ženě trvalejší pocit zodpovědnosti. Katka je uznána nesvéprávnou a vytoužená dcera spojená s hmatatelným pocitem štěstí se jí natrvalo vzdaluje.

Snímek vznikl v koprodukci společnosti Negativ a České televize. Na festivalu Open City v Londýně získal zvláštní ocenění poroty, festival MakeDox v Makedonii přinesl filmu hlavní cenu „Onion Award“ za nejlepší film v mezinárodní soutěži. Dvakrát byl také oceněn na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů RIDM v kanadském Montrealu. Za rok 2010 získal snímek Katka Českého lva za nejlepší dokument, ve stejné kategorii získal historicky první Cenu české filmové kritiky.

Vydáno pod