Rok 2011 na ministerstvu kultury

Praha – Neklidný rok s několika personálními změnami a spornými rozhodnutími má letos za sebou ministerstvo kultury. Až do poloviny prosince působil v jeho čele někdejší zubní lékař a starosta Berouna Jiří Besser (STAN). Rezignoval, když vyšlo najevo, že v přehledu svého majetku neuvedl účast ve společnosti odsouzeného podnikatele Pavla Hrácha, která vlastnila nemovitost na Floridě.

Besser byl sice na politické scéně oproti svým předchůdcům výraznou postavou, jeho kroky se však stávaly častým předmětem kritiky, zejména ze strany odborníků. Pomyslné kladné body získal pouze za své úsilí o vyrovnání státu s církvemi a reformu České filharmonie. Besserův odchod proto opět vyvolal diskusi o potřebě šéfa resortu, který by se citlivěji orientoval v otázkách kultury.

Mezi jeho nejkontroverznější rozhodnutí patří majetkové propojení Státní opery Praha a Národního divadla, které nastane 1. ledna. Přestože si podle znalců Praha nemůže dovolit dvě podobné instituce a operní scéna by redukcí mohla získat, Besser nedokázal své záměry podle kritiků dobře vysvětlit. Proti sloučení se postavila část odborníků, laické veřejnosti a Senát. Plán transformace, která potrvá do roku 2015, se ale i přes Besserův odchod měnit nebude a stojí za ním i nová ministryně kultury Alena Hanáková (STAN).

Besser usedl do ministerského křesla v Nostickém paláci před rokem a půl a sliboval, že české kultuře vytrhne její „bolavé zuby“. Místo toho si proti sobě postavil část odborné veřejnosti, jejímž názorům odmítl naslouchat. Od začátku letošního roku na sebe upozornil několika spornými rozhodnutími. V lednu odvolal dlouholetého ředitele památkové inspekce Jiřího Varhaníka, o dva měsíce později také pověřeného ředitele SOP Radima Dolanského, který nesouhlasil s plánovanou transformací SOP. Pozornost vyvolalo i květnové jmenování nového šéfa Národní galerie, ekonoma Vladimíra Rösela. Instituci sice Besser zbavil mnoho let nedotknutelného šéfa Milana Knížáka, jeho nástupce však nemá podle kritiků dostatek zkušeností v umělecké oblasti. Besserovo „bouřlivé jaro“ pokračovalo i sporným rozhodnutím o demolici domu na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí v Praze, což vyvolalo silnou vlnu odporu některých odborníků i veřejnosti.

Opletalova ulice
Zdroj: ČT24

Jedním z posledních Besserových kontroverzních kroků bylo odvolání Vladimíra Opěly, ředitele Národního filmového archivu. Podle médií byl za personálním rozhodnutím spor o tendr na organizátora soutěže na dodavatele nového depozitáře NFA. Opěla prý odmítl výběrové řízení formou losování podepsat bez písemného nařízení z ministerstva. Rezignující ministr ještě stihl na základě konkurzu jmenovat nového ředitele NFA Michala Breganta.

Před jmenováním nového ministra apelovala část kulturní veřejnosti na vládu, aby se do čela úřadu dostal odborník, který by se v kulturní politice dobře orientoval. Do ministerského křesla nakonec usedla méně známá místopředsedkyně poslaneckého podvýboru pro kulturu, bývalá starostka Vizovic Alena Hanáková. K prvním úkolům ministryně bude patřit především dokončení ostře sledovaného zákona o vyrovnání s církvemi.

Rozpočet MK na rok 2012

MK bude v příštím roce disponovat oproti letošku větším rozpočtem, na výdaje by mělo mít 8,332 miliardy korun, což je o 1,027 miliardy více. Snížit se však mají výdaje na kulturní služby a podporu živého umění. Úspory se dotknou mimo jiné programu podpory profesionálních divadel nebo výdajů na záchranu a obnovu kulturních památek. Polepší si naopak příspěvkové organizace, a to o 224 milionů korun. Finanční injekci dostane zejména transformace operní scény a reforma České filharmonie.