Songfest vítá draka a loučí se se zajícem

Praha – V duchu nadcházejícího Roku draka se ponese pátý ročník Songfestu, během něhož čínská zpěvačka Feng-yün Song a herec a moderátor Jaroslav Dušek spolu s dalšími umělci oslaví příchod nového roku dle lunárního kalendáře. Oslavu tvoří od 19. do 22. ledna stylové koncerty ve čtyřech městech.

„Rok draka začíná 23. ledna, kdy mu předává vládu Rok zajíce,“ vysvětluje Feng-yün Song. „Tento rok je energeticky nejsilnějším obdobím z celého cyklu čínského zvěrokruhu. I proto je v tamější astrologii roku 2012 přisuzován velmi dynamický pohyb. Lidé narození v tomto znamení se mohou těšit na výraznou pozitivní proměnu, ostatní se povezou na vlně pozitivní dračí energie.“

Oslavy propuknou 19. ledna v pražském Paláci Akropolis a budou pokračovat dále v divadle Drak v Hradci Králové, v Městském divadle Český Krumlov a nakonec 22. ledna v Domě kultury Metropol v Českých Budějovicích.

Kromě šansonově laděného písňového programu Fen-yün Song a Tria PUO diváci ve všech městech uslyší čínskou loutnovou virtuosku Gao Yingying. Chybět v žádném městě nebude ani Jaroslav Dušek. V Českých Budějovicích navíc uvede s Malou Vizitou premiéru Legendy o drakovi.

Totálně improvizovaná představení Malé Vizity mohli už několikrát sledovat také návštěvníci webu ČT24 v přímém přenosu. Jejich záznamy najdete na tomto odkazu.

Další hosté Songfestu se liší podle místa konání. Písničkář Jan Burian se v Praze a Hradci Králové utká s drakem nejen u klavíru, ale také s ním povede ostrou diskuzi o „dívčí válce“. Šansoniérka Ester Kočičková bude v Českém Krumlově za doprovodu pianisty Lubomíra Nohavici vyprávět písněmi o své duchovní cestě po Dálném východě. Miloš Vacík s Tam Tam Orchestra vezme exotickými rytmy diváky v Praze na dračí túru z Číny přes africký kontinent až do Brazílie. První vokalistka Hradišťanu Alice Holubová vystoupí v Hradci Králové s pražskou dračí kapelou Majerovky. Hradeckým hostem bude také mezzosopranistka Tereza Roglová za klavírního doprovodu Lenky Navrátilové. Pro pravidelné návštěvníky již dobře známá japonská cembalistka a klavíristka Kayoko Zemanová se objeví na scéně festivalu potřetí, tentokrát ji v duu doprovodí na tradiční šamicen japonský lidový hudebník Kenya Sató.

Součástí Songfestu bude na všech místech také dětský program, dílny, barevný jarmark, dračí tombola, diskuzní fórum, čajovna nebo ukázky bojových umění a asijských tanců.