Ziggy Stardust - ten druhý David Bowie

Londýn - Ziggy Stardust je bezpochyby nejslavnějším alter egem britského zpěváka Davida Bowieho. Album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars představil 6. června 1972.

„Bowie byl celkem talentovaný muzikant, ale chybělo mu TO něco. Východní filozofie, kterou propagovalo hippies, volná láska a make peace not war, to všechno zkrachovalo s Charlesem Mansonem. Začátkem 70. let se najednou lidé začali upínat ke hvězdám, ke kosmickým letům. A to všechno se propojilo v tohle albu,“ popisuje dobu, v níž deska a s ní Ziggy Stardust vznikli, hudební publicista Honza Dědek.

Bowie stvořil rockovou hvězdu, kterou rozdrtí vlastní kult osobnosti. Lidský projev mimozemské bytosti, jež se pokoušela představit lidstvu poselství naděje. „Člověk, který mluví o lásce a míru, ve skutečnosti je ale promiskuitní a oddává se drogovým excesům. Ani jedno nebylo Bowiemu zas tak vzdálené,“ připomíná Dědek.

I když šlo o fiktivní figuru, Bowie se nechal inspirovat postavou Vince Taylora, rokenrolového zpěváka. Ten se totiž nervově zhroutil z důvodu rozštěpu osobnosti. Nedokázal identifikovat, zdali je mimozemšťan, nebo Bůh.

Android s oranžovým přelivem a namalovaným „bleskem“ přes obličej se stal Bowieho karikaturou. V jeho příběhu zpěvák odhalil i svůj strach před nekritickým obdivováním společenských idolů, mezi které sám patřil. Bowie tehdy také šokoval publikum ženskými šaty a postavou „ženo-muže“, která dala podnět k diskusím o Bowieho sexuální orientaci a mnoha drbům, s kým se ocitl v posteli.

„Ziggy ho proslavil, ale pak se ho těžko zbavoval. Spousta lidí ho totiž vnímala víc jako Ziggyho Stardusta než jako Davida Bowieho,“ upozorňuje Dědek. „Začal si tedy vytvářet nová a nová alter ega a místy se do toho dost zamotával.“

Rozhovor s Honzou Dědkem (zdroj: ČT24)

Album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars zařadilo Bowieho do klubu nejvlivnějších autorů moderní hudby a také položilo základ nového žánru glitter (glam rock). „A přitom v době vydání nebyla ta deska tak úspěšná jako dneska. Byla jen na pátém místě v britské hitparádě, v americké tuším dokonce až sedmdesátá pátá. Teprve později se z ní stala kultovní záležitost a dnes ji najdete v téměř každé anketě o nejlepší desky všech dob,“ poznamenává Dědek.

V roce 2010 byl přebal alba dokonce vybrán do desítky obalů klasických rockových alb, které vydala na známkách britská pošta.

Vydáno pod