Love Me Do od Beatles je i po 50 letech stále hitem

Londýn/Praha - Před půlstoletím svět poprvé uslyšel píseň Love Me Do od The Beatles, ale sotva kdo asi tušil, že právě tato skladba raketově odstartuje kariéru „chlapců“ z Liverpoolu. Deska tehdy skončila na 17. místě britského žebříčku a její druhá reedice z roku 1982 vynesla singl na 1. místo v USA.

„Naše první nahrávka, Love Me Do, byla pro mě nejdůležitější ze všeho,“ vzpomínal po letech bubeník Beatles Ringo Starr. „Bylo to tak báječné! Měli jsme desku!“ Zajímavé také je, že od této chvíle trval koncertní život Beatles pouhé čtyři roky.

McCartney původně skladbu napsal v šestnácti letech ještě jako školák. S Johnem si zapisovali nápady do sešitů a do hlavičky každé stránky vepisovali dnes už pověstný text „Další originál Lennon-McCartney“. 

Ačkoliv se z písně stal hit, jeho složitost není veliká. Love Me Do stojí akorát na dvou akordech G7 a C, v průběhu skladby se dostane ještě na akord D. Díky tomu se však píseň stala lehce přístupná a mohl si ji zabrnkat skoro každý. V písni Lennon poprvé hrál na foukací harmoniku a společně s McCartneym tu zpívají vokály.

Tento song podle britského hudebního kritika Iana MacDonalda „vyčníval jako neomítnutá zeď z červených cihel v obývacím pokoji na předměstí“ a se svou „neotesaností produkce z dělnického severu“ představoval „první slabý úder revolučního zvonu Beatles“ v kontrastu ke standardní uhlazené hudební produkci, která tehdy vládla hudebním žebříčkům.

Nahrávku Beatles tvořili ve své nejslavnější sestavě. Základní jádro tvořili dva výše zmínění textaři, Paul posléze přivedl kamaráda George Harrisona. Původní členy tvořili ještě baskytarista Stuart Sutcliffe a bubeník Pete Best. Pod názvem Beatles hráli od srpna 1960. Po dvou letech už za bicími seděl Ringo Starr.

Pro svět skupinu objevil Brian Epstein, který v Liverpoolu pracoval v obchodě s deskami. Oslovil producenta firmy Parlophone George Martina, jenž pozval čtveřici k nahrávání do londýnských studií EMI na Abbey Road. Z několika seancí se nakonec vyklubal zmíněný singl Love Me Do.

Beatles - Love Me Do
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Po jeho vydání následovalo o půl roku později debutové album Please Please Me, reagující na úspěch stejnojmenného singlu, který pouhý měsíc před vydáním desky obsadil přední příčky světových hudebních žebříčků. Skladba Love Me Do začínala druhou stranu desky a hudební šílenství s názvem Beatles se začalo roztáčet.