Svět Kamila Lhotáka zachytily i poštovní známky

Praha - Od narození malíře, ilustrátora a grafika Kamila Lhotáka uplynulo 100 let. Kromě klasické výtvarné tvorby po něm zůstaly i zdařilé poštovní známky. Právě jejich výstavu teď otvírá pražské Poštovní muzeum. Historické dopravní prostředky patřily vždy k nejoblíbenějším tématům malíře, a proto se i výroční výstava jmenuje Na kole, na motorce, ve vzduchu. Známek vyšlo v pěti emisích celkem dvacet. První série mu vyšla už v roce 1949 a poslední těsně před smrtí v roce 1990.

Kromě historických dopravních prostředků se na poštovních známkách objevují i jiné motivy: po Ohradě snů (1987) ze sbírek Národní galerie připomněla v letošním roce Česká republika Lhotákovo jubileum plátnem ze sbírek Východočeské galerie v Pardubicích. Obraz Dívka s dlouhými vlasy přenesl do pětibarevné ocelorytiny vynikající grafik a rytec Mistr Miloš Ondráček. Návštěvníci budou moci prostřednictvím fotografií Martina Říhy, spoluautora výstavy, nahlédnout nejen do prostředí ateliéru M. Ondráčka, ale i Poštovní tiskárny cenin v Praze, kde byla známka vytištěna. 

Výstavu doprovází i některé originální kresby a grafiky, které zapůjčila Alšova jihočeská galerie - kupříkladu barevné litografie Tříkolka, Dvouplošník nebo Balvan. Součástí jsou i ukázky z Lhotákova ilustrátorského díla, neboť Kamil Lhoták vytvořil obrázky pro více než stovku knih. Za všechny jmenujme alespoň Branaldův román Dědeček automobil. Součástí výstavy je i Lhotákova kniha z roku 1950 s názvem Kolo, motocykl, automobil, zapůjčená rovněž z fondů Knihovny Národního muzea. 

Výstavu doprovází i vydání speciálního korespondenčního lístku. Sběratelé si ho budou moci nechat orazítkovat na poštovní přepážce. Ta bude otevřena jen v sobotu 1. prosince 2012 od 9:00 do 15:00 v budově Poštovního muzea v Praze, Nové mlýny 2/1239, Praha 1.