Národní divadlo má nového ředitele: šéfa Tylova divadla Jana Buriana

Praha - Národní divadlo v Praze bude mít od srpna nového ředitele - Jana Buriana, který dosud vedl Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Očekává se od něho, že situaci na české první scéně zklidní. Ministryně kultury Alena Hanáková podepsala dnes jeho jmenování na šest let. Konkrétní kroky, do nichž se ve funkci šéfa ND pustí, by prý Burian rád navrhl do konce roku.

Burian patří k nejdéle sloužícím ředitelům divadel v České republice, do čela plzeňské scény byl naposledy jmenován předloni, funkční období mu mělo skončit v roce 2016. Do ředitelského křesla v Národním divadle usedne 1. srpna. Do 31. července povede českou první scénu dočasně pověřený provozně-technický ředitel Václav Pelouch.

Kdo převezme ředitelskou štafetu po Burianovi v Tylově divadle, se zatím neví. O novém vedení divadla v Plzni se bude teprve jednat, na Burianova nástupce vypíše zřejmě město výběrové řízení. „Připravím to tak, aby vše bylo naplánované až do června 2015, aby to mohl můj nástupce převzít a zrealizovat,“ přislíbil Burian. Na předání funkce by měl podle běžných zvyklostí nejméně rok, kvůli tomu, že situace v Národním divadle není dobrá, se ale rozhodl nastoupit na nové místo dříve.

Buriana jako jediného kandidáta navrhla ministerstvu do konkurzu na ředitele první scény komise odborníků, která se zabývala dalším směřováním Národního divadla. Divadlo J. K. Tyla vykazuje pod Burianovým vedením stabilní návštěvnost, ročně do něj zavítá zhruba 200 tisíc diváků a hlediště je obsazeno z 80 procent. Plzeňská scéna se může pochlubit rekordním počtem 10 tisíc abonentů. „Je velmi dobrý diplomat i stratég,“ řekl o Burianovi předseda komise, děkan DAMU a budoucí rektor AMU Jan Hančil.

KDO JE JAN BURIAN? 53letý Burian (* 5. března 1959, Moskva) vystudoval režii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění. Jako režisér začínal v Satirickém divadle Večerní Brno (1984), poté byl v angažmá ve Státním divadle Oldřicha Stibora v Olomouci (dnes Moravské divadlo; 1984–1987); v letech 1987 až 1991 působil v divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, od roku 1989 jako šéf činohry; od roku 1991 byl čtyři roky režisérem pražského Divadla na Vinohradech; od května 1995 je ředitelem Divadla J. K. Tyla.

Komise ve své zprávě upozornila, že po náhlém odvolání ředitele Ondřeje Černého, které vyvolalo bouřlivou diskusi divadelníků i odborné veřejnosti, na podzim loňského roku je ND v krizi. Zároveň vypracovala návrh transformace Národního divadla a navrhla jeho budoucí směřování. Prioritním úkolem nového šéfa bude podle expertů řešení problémů v operním souboru vzniklém spojením Státní opery Praha a Opery Národního divadla.

Napřed mapovat, pak rozhodovat

„Nejprve se musím zorientovat ve skutečném stavu divadla,“ prozradil o svých plánech sám Burian. „Ještě před nástupem do funkce chci ve spolupráci s panem Pelouchem získat detailnější přehled o tom, v jaké finanční a personální situaci se divadlo nachází. Teprve pak bych začal konkretizovat strategii stanovenou týmem expertů. Rád bych, aby dostala konkrétní podobu do konce roku.“

Případné personální změny zatím promyšlené nemá. Nemyslí si prý, že by většina současných uměleckých šéfů ND nesplňovala nároky na výraznou osobnost v čele souborů. „Otázkou však je, nakolik se budeme schopni dohodnout na strategii směřování Národního divadla. Z toho se budou odvíjet mé personální kroky,“ dodal. Prozradil ale už, že bude chtít, aby šéfové souborů byli odpovědní nejen za uměleckou část, ale i za hospodaření jednotlivých scén. „Budou mít nejen uměleckou svobodu, ale i odpovědnost za provoz,“ plánuje jejich nový ředitel.

Šéf činohry ND Michal Dočekal už Burianovo jmenování označil za dobrý a správný krok ministerstva. „Doufám, že bude prvním z řady změn, jež divadlu zajistí organizační, právní i materiální podmínky odpovídající jeho významu i postavení, které v domácím i evropském kontextu má a musí mít. Také doufám, že je definitivní tečkou za nepřijatelným způsobem, kterým ministerstvo v minulosti nakládalo s předešlými řediteli Danielem Dvořákem a Ondřejem Černým,“ nechal se slyšet.

Jan Burian o postu ředitele v Národním divadle: „Je to příležitost pracovat ve špičkové profesionální instituci s výborným renomé. Je to podobné, jako když soudci nabídnou práci v ústavním soudu.“

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Odborníci se v závěrečné zprávě vyslovili také pro odstranění zastaralých principů řízení příspěvkové organizace i přímé závislosti Národního divadla na státní správě. Národní divadlo ale bude prozatím nadále příspěvkovou organizací zřizovanou státem - jinou formu právní subjektivity totiž neumožňuje tuzemská legislativa.