Jižní Korea v Praze: Soul je město obehnané hradbami

Praha - Městské hradby Soulu měří necelých 19 kilometrů, jejich kulturní a symbolická hodnota pro Korejce je nevyčíslitelná. Jihokorejská metropole se nyní představuje v Praze. Výstava Soul - město obehnané hradbami v Muzeu hlavního města ukazuje historii i současnost.

„Hradby symbolizují království a císařství a jeho moc. Pro současné Korejce jsou určitý druh spojení s minulostí,“ uvedl ředitel Historického muzea v Soulu Kang Hong Bin. Ostatně město i hradby označuje korejština jedním slovem: togong.

První kameny městských hranic byly položeny na konci 14. století. Ve své původní podobě pak hradby vydržely dlouhá staletí až do japonské okupace. „Během válek byly hradby velmi poničeny, od šedesátých let je opravujeme a snažíme se tím určitým způsobem vyrovnat se s bolestivou historií,“ říká k tomu Kang Hong Bin.

Ještě před destrukcí a válkami zachytily starý Soul fotografie českého cestovatele Enriqa Stanka Vráze z roku 1901, které jsou též vystaveny. Vedle fotek a videí představuje exhibice na sto dalších originálních předmětů přivezených přímo z Koreje.

Soul: město obehnané hradbami (zdroj: ČT24)

Zatímco Praha nyní objevuje Soul, Jihokorejci už mají Čechy v oblibě dlouho. „V Jižní Koreji snad není nikdo, kdo by neznal Dvořáka, Smetanu nebo Kafku,“ tvrdí ředitel soulského muzea. Obliba Prahy však není způsobena jenom vysokou kulturou.

„Praha je pro Korejce spolu s Paříží vnímána jako ta nejromantičtější destinace,“ připomíná velvyslanec v Jižní Koreji Jaroslav Olša: „Před zhruba deseti lety byl natočen seriál s nejslavnější korejskou herečkou, který se jmenoval Milenci v Praze. To upevnilo postavení Prahy jako místa, které chce navštívit každý Korejec.“

Výstava Soul – město obehnané hradbami se koná v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy. Podrobnosti hledejte na stránkách muzea.