Das Filmfest: generace Y, oscarový med a Brodský

Praha/Brno - Sprechen Sie Deutsch? Na to, abyste získali přehled o současné kinematografii německy mluvících zemí, ani nemusíte. Festival Das Filmfest totiž poosmé představuje v Praze a také v Brně výběr z aktuální filmové tvorby Německa, Rakouska a Švýcarska - s českými titulky.

V Praze startuje přehlídka 16. října. Hlavní festivalová sekce se zaměřuje na generaci Y, filmaře a jejich vrstevníky narozené v 80. a 90. letech. „Nezabývají se velkými, politickými tématy, ale spíše malými, soukromými, osobními příběhy,“ popisuje programový ředitel festivalu Jakob Ráček z Goethe-Institutu, čím se tvorba generace Y vyznačuje.

Sondou do jejího života bude například snímek Za všechno můžou ostatní, příběh viny a vykoupení sleduje osudy násilnického zločince a jeho oběti. Problémům s dospíváním čelí hrdina filmu Stříbrný les - ve snaze uniknout monotónnosti všedního dne a nalézt své místo ve společnosti se stane součástí skupiny neonacistů. O mládí vypovídá i moderní lovestory Love Steaks. Veselého ladějí je pak bláznivá road movie Noční křik, plná nočních honiček, ukradených aut a hysterických rodičů.

  • Ludvík II. Bavorský (2012, režie: Peter Sehr, Marie Noëlle) zdroj: Das Filmfest
  • Hannah Arendt (2013, režie: Margarethe von Trotta) zdroj: Das Filmfest/Heimatfilm

Do sekce Das Filmfest Special zařadili pořadatelé snímky, které tématem či zpracováním nad ostatní vynikají. Patří k nim i zahajovací film festivalu Hannah Arendt o této německé myslitelce a publicistce. Zaobírá se rokem 1961, kdy psala reportáž o procesu s nacistou Adolfem Eichmanem, z níž vzešla její filozofická teze o banalitě zla. Myšlenky Hannah Arendt připomíná také výstava v Goethe-Institutu nazvaná Důvěra v lidství. Mezi „speciály“ je i další biografický snímek - historické drama Ludvík II. Bavorský. „Portrét Ludvíka sleduje od doby nástupu na trůn v osmnácti letech, poté, kdy mu zemřel otec. Chtěl dělat všechno jinak než on. Podařilo se natočit strhující příběh o tom, jak se tento idealistický člověk snaží vypořádat s dobou, která je proti němu,“ uvedla ke snímku Sarah Polewsky z Rakouského kulturního fóra v Praze. Ujít by si lidé neměli nechat ani drama Dva životy. Mrazivou výpověď o zvůli a moci totalitních tajných služeb vysílá Německo do boje o Oscary.

Dokumenty diváci neleznou v sekci Die Doku, která nabídne mimo jiné další na Oscara nominovaný snímek More than Honey o lidech a včelách, anebo film Moje žádná rodina s archivními záběry života v největší evropské komuně Friedrichshofu. A nakonec sekce DEFA je přehlídkou archivních filmových adaptací literárních děl. Na programu je například snímek Jakub lhář, odehrávající se ve východoevropském židovském ghettu roku 1944. V dramatu natočeném o třicet let později (a také tehdy nominovaném na Oscara) si zahrál jednu z hlavních rolí Vlastimil Brodský.

Nově se diváci seznámí také s krátkými filmy - v pátečním bloku 300' Shorts. Pražská část Das Filmfestu potrvá do 20. října, promítá se v kinech Lucerna a Atlas. Následně se - na pět dní od 23. do 27. října - přesunou německy mluvené snímky do brněnského kina Art.