Poláci dokončují rychlostní silnici k českým hranicím. V tuzemsku se vykupují pozemky a řeší povolení

Události v regionech: Poláci dokončují silnici S3 k českým hranicím (zdroj: ČT24)

Polská rychlostní silnice S3 dorazila k hranicím s Českem u Lubawky. Nejnovější část dálnice D11 v Česku končí u Jaroměře a k polské hranici v Královci jí chybí přes čtyřicet kilometrů. Zatímco Poláci budou mít hotovo do dvou let, v Česku se na dokončení tahu, který propojí tuzemsko s Baltským mořem, bude čekat až do roku 2027.

Z českých polí je už polská dálnice zřetelně vidět. Poláci ale českou D11 nezahlédnou ani v dálce na horizontu. Za Lubawkou v Polsku dotáhli stavbaři svoji rychlostní silnici S3 doslova těsně k hranici s Českou republikou. Pokládají tam asfalt a dokončují stavby jako viadukty a mosty.

Poláci mají rozestavěných 31 kilometrů od Lubawky na hranici severně ke Kamenné Hoře a k Bolkówu. „Úsek Lubawka-Kamienna Góra dokončíme v roce 2022. Úsek Kamienna Góra-Bolków bude hotový v roce 2023,“ řekl hlavní inspektor Jerzy Krzywon.

Trasa S3 v Polsku
Zdroj: ČT24

Česko je oproti svému východnímu sousedu výrazně pozadu. „Je ovšem pravda, že Poláci mají podstatně jednodušší právní prostředí pro přípravu staveb a jsou rychlejší,“ okomentoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. 

D11 od Prahy končí hluboko v českém vnitrozemí u Jaroměře. Nový úsek o asi 22 kilometrech z Hradce Králové otevřou silničáři 17. prosince. Stavbaři spěchají s dokončením křižovatky na sjezdu z D11 u Jaroměře. Brzdilo je vyvlastňování. „Pro Jaroměř to je velmi důležité, protože by nám to mělo pomoci s průjezdností,“ řekl už dříve starosta města Josef Horáček (STAN).

Na hranice nejpozději v roce 2027

ŘSD čeká tři roky na územní rozhodnutí pro trasu Jaroměř-Trutnov z úřadu ve Dvoře Králové. Pro úsek z Trutnova na hranice ho už má a vykupuje pozemky. „Kompletní celistvou dálnici D11 až na polské hranice bychom chtěli mít dostavěnou nejpozději v roce 2027,“ uvedl Rýdl.

Poté bude možné od českých hranic dojet po rychlostní komunikaci až do Štětína a dál k Baltskému moři. Při porovnání tempa výstavba na obou stranách hranice je však zřejmé, že od roku 2023 bude polská S3 končit v polích a čekat na napojení české D11.