Kyjev se musí starat o periferie, jinak o ně může přijít, varuje Krogman

Interview ČT24: Petr Krogman, prezident Ukrajinsko-české obchodní komory (zdroj: ČT24)

Pokud chce Kyjev udržet Ukrajinu pohromadě, musí podporovat východní periferie, řekl v Interview ČT24 prezident Ukrajinsko-české obchodní komory a majitel firmy Agromino Petr Krogman. Stát se podle něj sice snaží pomoci, ale plošná opatření posilují zejména západ země, což může znamenat riziko pro celistvost Ukrajiny.

Ukrajinská vláda zavedla programy na podporu podnikání, například garantovala úvěry či zlevněné úroky. Jelikož ale jsou tato opatření plošná, banky poskytují tyto výhodné podmínky tam, kde je bezpečněji, to znamená na západě země, upozorňuje Krogman. „Ještě více naklání rovinu, ještě více znevýhodňují východ. Celkově za Ukrajinu stouply loni úvěry v podnikové sféře – v zemědělství, lesnictví, rybářství – o 44 procent, ale na východní Ukrajině klesly o deset procent,“ poměřuje.

Varuje, že pokud si Kyjev neuvědomí, že musí vést i regionální politiku a pomoci lidem na východě, může o něj přijít a válku prohrát. Problémy východní Ukrajiny prohlubuje také lidský exodus – obyvatelé odešli do západních oblastí či rovnou do Evropské unie, kde svou aktivitou pomáhají roztáčet ekonomiku, zatímco na východě chybí, rozvádí dále Krogman s tím, že pokud tito lidé v nových místech zakoření, těžko se jim bude vracet zpět na východ Ukrajiny.

Kyjev navíc podle prezidenta Ukrajinsko-české obchodní komory nemá zkušenosti, jak takový problém řešit. Krogman poukazuje na Evropskou unii, jež má regionální programy, kterými podporuje periferie a které mají zabránit tomu, aby se podnikatelé soustředili pouze kolem velkých center. „Evropa si je vědoma, že musí podpořit i periferii, jinak o ni přijde a novou periferií se pak stane oblast blíže ke středu,“ vysvětluje.

Další aspekt, který východní Ukrajinu znevýhodňuje, je její vzdálenost od Evropy, což omezuje obchodní cesty. Státní železnice dle Krogmana například udělaly chybu, když výrazně zdražily dopravu. To totiž opět prodražilo byznys zejména firmám na východě, které potřebují zboží přepravit na větší vzdálenosti.

Naopak Krogman ocenil, že Ukrajině se daří potírat korupci. Stát například prostřednictvím centralizovaného systému nakupuje a prodává velmi transparentně. Navíc na Ukrajině funguje mediální trh: „Jsou tam svobodná nezávislá média, která kritizují každý skandál, a to je dobře, to ukazuje, že systém funguje, že společnost je schopná zkritizovat to, co je špatně, je schopna se poučit a posouvat se dál.“