Přechod na euro by inflaci jen zhoršil, tvrdí Řežábek. Je to mýtus, oponuje Špicar

Události, komentáře: Pomohlo by zavedení eura české ekonomice? (zdroj: ČT24)

Česká míra inflace v rámci Unie přesahuje země eurozóny a znovu otevírá i otázku na možné zavedení eura. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar zastává názor, že euro by zlepšilo podmínky podnikatelů a následně i tuzemského hospodářství. Ekonom Pavel Řežábek se domnívá, že vláda republiku na jednotnou měnu nepřipravuje dost. O tématu diskutovali v Událostech, komentářích.

Podle Radka Špicara by zavedení eura české ekonomice pomohlo. „Průměrná inflace v eurozóně  je deset procent. Inflace v nám nejvíc podobné ekonomice na Slovensku, které vlastní měnu a centrální banku nemá, je třináct procent. A Česká republika, kde její centrální banka intervenuje, jak může, a máme jedny z nejvyšších sazeb v Evropě vůbec, má jednu z nejvyšších inflací v Evropě,“ vypočítává Špicar. 

Dodává, že pro české podniky je těžké „bojovat na dvou frontách“, tedy jak s vysokou inflací, tak s tím, že se firmám kvůli vysokým úrokovým sazbám zdražují úvěry. Podle Špicara se to pak promítá i do ceny hypoték. „To by v eurozóně nebylo,“ myslí si. 

Vývoj kurzu koruny vůči euru
Zdroj: ČT24

Pavel Řežábek, ekonom a bývalý člen bankovní rady ČNB, varuje, že na zavedení eura není Česká republika připravena. Inflaci podle něj navíc ovlivňuje hlavně česká fiskální politika a jednání vlády. „V České republice se neudělalo téměř nic pro to, aby inflace byla nižší. Jestliže bychom měli zastropovány ceny energií, tak inflace by byla obdobná jako v jiných státech EU,“ tvrdí Řežábek. 

Podle ekonoma není Česká republika na přijetí eura připravena. „Nemáme rozumně nastavenou hospodářskou politiku, příjmy nám nestačí ani na výdaje bez obsluhy dluhu, a to jsou naše základní problémy. Pokud bychom byli v eurozóně, mohli bychom mít ještě nižší sazby a paradoxně by se fiskální politika mohla chovat ještě uvolněněji a nebezpečněji. Vždy jsem varoval, že pokud přijdeme o vlastní měnovou politiku, o to zodpovědnější musí být fiskální politika,“ tvrdí Řežábek. 

Vývoj meziměsíční inflace
Zdroj: ČT24

Spontánní „euroizace“ ekonomiky

Radek Špicar nicméně namítá, že podniky a lidé v Česku už ekonomiku spontánně „euroizují“. Firmy jsou podle něj unavené z toho, že Česká národní banka není schopna inflaci snížit. „Lidé si pořizují hypotéky v eurech, což je komplikované, ale pro podniky si pořizovat úvěry v eurech tak komplikované není a to se stává masivním jevem,“ tvrdí Špicar. 

Pavel Řežábek se ale domnívá, že přechod na euro by inflaci spíš zvýšil. „Je třeba si uvědomit, že naše sazba by nebyla sedm procent, ale blížila by se téměř nule, byla by nastavena podle evropské centrální banky a naše inflace by možná nebyla sedmnáct, ale třeba dvacet čtyři procent,“ varoval. 

Inflace v Evropské unii
Zdroj: ČT24

Podle Radka Špicara ale podobná varování a apely na to, abychom na euro přešli teprve, až to pro nás bude výhodné, posloucháme už třicet let.

„Začíná to být trapné,“ myslí si. „Slovensko je dobrým příkladem. Zbavilo se měny a centrální banky, nemůže nic ovlivnit, sazby se určují podle někoho jiného, a sedmdesát procent obyvatel je naprosto spokojeno s eurem a ke slovenské koruně by se nechtělo vracet.“ Dodal, že na Slovensku zdražování s přechodem na euro nenastalo a jde jen o mýtus.