Automobilky mají nedostatek čipů. Jedním z důvodů jsou omezení ve výrobě kvůli koronaviru

Události: Automobilky se potýkají s nedostatkem čipů (zdroj: ČT24)

Automobilky a prodejci elektroniky mají problém s nedostatkem čipů. Ty jsou přitom pro jejich výrobu klíčové. Kvůli delší dodací lhůtě je tak i v Česku hůře dostupná některá elektronika a například kolínská Toyota musela na dva týdny zastavit výrobu. Výrobce Intel oznámil, že rozšíří výrobu do dvou nových továren v Arizoně.

Čipy jsou téměř v každé moderní elektronice v počítačích, mobilech, televizích i automobilech. Pro jejich správné fungování jsou klíčové.

„Čip je konstruován tak, že umí velice rychle spočítat neuvěřitelně velké množství matematických operací. A továren, které jsou schopny ty nejlepší čipy vyrábět, je omezený počet. Jsou neuvěřitelně drahé, jedna fabrika stojí 20 až 30 miliard dolarů,“ uvedl Jiří Jakovenko, proděkan Fakulty elektrotechnické na ČVUT. 

Větší poptávka i nucené odstávky

Největší dodavatelé jsou z Asie – hlavně z Tchaj-wanu a Jižní Koreje. Teď ale dodávat nestíhají. „Jsou to zejména ty nejlepší čipy pro mobilní telefony, výkonné počítače, automobilovou techniku. Těch je velký nedostatek,“ upřesnil Jakovenko.

Aktuálně za to může i větší poptávka po elektronice kvůli práci z domova nebo nucená odstávka továren. „Jsou omezení ve výrobě z pohledu covidu. Lidé musí být doma a nemůžou plně pracovat,“ vysvětlil technologický reportér webu Lupa.cz Jan Sedlák. 

Potíže s dodávkami hlásí prakticky všichni velcí prodejci elektroniky, už několik měsíců jsou nedostupné třeba nejnovější herní konzole a také se tenčí zásoby některých notebooků. Kvůli nedostatku čipů musela v pondělí na dva týdny přerušit výrobu i kolínská automobilka Toyota. 

Intel rozšiřuje výrobu

Výpadek se chystá nahradit americká firma Intel. V Arizoně postaví za 20 miliard dolarů (necelých 443 miliard korun) dvě nové továrny a bude čipy vyrábět i na zakázku pro externí zájemce. V úterý to oznámil nový generální ředitel Pat Gelsinger. Za tím účelem vznikne samostatná obchodní divize, jejíž budování podle šéfa firmy potrvá roky.

Gelsinger v úterý také uvedl, že v nejbližších měsících oznámí i rozšíření kapacit v Evropě. Akcie Intelu po úterním oznámení posílily o více než tři procenta.

Intel je jednou z mála posledních společností, která čipy navrhuje i vyrábí. Konkurenti Qualcomm a Apple si navržené čipy nechávají vyrábět u smluvních partnerů.