Senátoři chtějí z daňového balíčku vyřadit patnáctiprocentní daň z prodeje akcií

Senátoři chtějí z daňového balíčku vyřadit patnáctiprocentní daň z prodeje akcií (zdroj: ČT24)

Většina senátorů se shodla na první změně v daňovém balíčku. Chtějí z něj vyřadit novou patnáctiprocentní daň z prodeje akcií, pokud zisk překročí dvacet milionů. Podle senátorů by to mohlo vést k odlivu firem do takzvaných daňových rájů. Na výši daně z příjmu pro zaměstnance se ale zatím Senát neshodl. Hospodářský výbor projedná celý balíček už ve středu.

Většinu hlasů pro pirátský návrh nové daně z prodeje firem dodalo v pátek při hlasování ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš teď ale říká, že to byla chyba. „Je vidět, že Piráti chtějí zničit podnikání a podnikatele. Různé pirátské návrhy nás směřují někam k únoru 1948,“ tvrdí.

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík smysl návrhu vysvětluje: „Za dlouhodobě neudržitelné považuji to, aby se z příjmů z práce v součtu s odvody odvádělo někde okolo 45 procent, a některé jiné příjmy byly úplně osvobozeny od daní.“

Předseda poslaneckého klubu a první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek na dotaz, proč jeho klub pro návrh hlasoval, odpověděl: „ Těžká otázka. My hlasujeme většinou podle stanoviska ministerstva financí. A to u tohoto konkrétního pozměňujícího návrhu mělo neutrální stanovisko,“ vysvětluje.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) uvedla, že to do jisté míry byla eliminace daňové výjimky. „Nicméně už se na mě obrací velká řada firem, že to udělá obrovské problémy na trhu, tento necitlivý, neprojednaný návrh,“ dodala.

Výhrady má ODS i senátorské kluby

V horní parlamentní komoře odmítá zdanění zisků z prodejů firem hlavně ODS. Výhrady k nové dani ale mají i další senátorské kluby. Podle předsedy Senátu a místopředsedy občanských demokratů Miloše Vystrčila by měly malé a střední firmy, které byly vybudovány od základu a mají hodnotu víc než dvacet milionů korun, tendenci odcházet pryč z České republiky.

„Není dobré trestat úspěšné lidi, kteří například dvacet let budovali svoji firmu, platili daně státu,“ dodala předsedkyně senátorského klubu a první místopředsedkyně strany KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Celý balíček, jehož klíčovou součástí je návrh na snížení daní pro čtyři a půl milionu zaměstnanců, projedná Senát příští čtvrtek. Nejpozději do té doby by také měly být hotové změny, se kterými horní komora vrátí zákon zpátky do sněmovny.