Ať firmy na dva týdny přeruší výrobu, vyzval odborový šéf

Předseda nejsilnějšího odborového svazu KOVO Jaroslav Souček vyzval majitele a manažery firem, aby alespoň na dva týdny přerušili výrobu. Výjimku by podle něj měly mít podniky, jejichž produkce řeší stavy ohrožující život. Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého potřebuje Česko pravý opak, tedy aby závody, které budou mít odbyt, dále pracovaly.

Vláda podle Součka má pomoci nechat zaměstnance doma a ve firmách, kde bude výroba pokračovat, zajistit ochranné prostředky, jako jsou roušky a dezinfekce.

Zaměstnavatelé by si měli podle Součka uvědomit společenskou odpovědnost za zdraví a životy občanů. „Dočasné ztráty jim v budoucnu jistě nahradí práce zdravé populace, která již nebude sužována strachem z potenciálně smrtelné nemoci. Tento strach je oprávněný. Zdraví a život zaměstnanců stojí vysoko nad odměnami manažerů i nad zisky společností,“ napsal Souček v tiskovém prohlášení.

Dlouhý považuje odborářovo vyjádření za velmi nešťastné. Nabádání firem, aby se vzdaly zisku pro ochranu zdraví a života zaměstnanců, je podle něj nevkusně populistické a na hraně zdravého rozumu. O zastavení výroby by měli podle komory rozhodnout epidemiologové a vláda, nikoliv odbory.

„Potřebujeme udržet zaměstnanecké kolektivy, aby se nerozpadly. Potřebujeme udržet alespoň část dodavatelských řetězců. Konečně, potřebujeme mít podnikatele a firmy připravené restartovat ekonomiku, až ta chvíle přijde,“ uvedl prezident zaměstnavatelské komory.

Vláda debatuje o tom, jak podpořit firmy

Kabinet ve čtvrtek rozhodl, že zaměstnavatelům proplatí náhrady mezd lidem v karanténě a 80 procent mzdy pracovníků zavřených provozů. Další tři opatření včetně kurzarbeitu (přechodu na zkrácenou pracovní dobu se státním příspěvkem na mzdy) pro otevřené podniky vláda zatím neschválila. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale uvedl, že se o návrzích ještě povede debata.

Opatření vlády při podpoře ekonomiky a snaze udržet zaměstnanost jsou podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) kurzarbeit, náhrada mzdy pro uzavřené provozy, odpuštění pojistného u podnikatelů, balíček týkající se daní, rozšíření ošetřovného, bezúročné úvěry pro podnikatele a záruky za úvěry od komerčních bank.

Ministryně také řekla, že plánuje na pondělním jednání vlády předložit změnu zákona o státním rozpočtu, který by letos měl podle ní mít místo 40 miliard 200miliardový schodek.

Hamáček: Bude nutný komplexní plán na restart ekonomiky, jako byl Rooseveltův Nový úděl

V Otázkách Václava Moravce se ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) shodl s předsedou senátorského klubu ODS Martinem Červíčkem a šéfem poslaneckého klubu SPD Radimem Fialou, že důležité je v ekonomických opatřeních neotálet.

Podle Červíčka budou klíčové už příští dny. „Musíme udělat všechno pro to, abychom lidem nechali co nejvíce peněz v jejich kapse. Nejenom zaměstnancům, ale i živnostníkům,“ uvedl.

Podle Fialy to může být odklad všech daní, zdravotního a sociálního pojištění, daně ze mzdy a odvodů za zaměstnance „Teď můžeme dát odklad, že to nebudeme penalizovat, a potom to můžeme na půl roku odpustit. Všichni budou potřebovat peníze, aby mohli ponechat zaměstnance a ti měli platy, mzdy a mohli platit své závazky. Tím se nebudou dostávat do problémů ani banky, že by se přestaly platit hypotéky a podobně,“ dodal Fiala.

„Jakmile nebude jistota pracovních míst a firmy začnou propouštět a celé se to rozjede, tak to bude velmi problematické zastavit,“ poznamenal předseda poslanců SPD.

„Ošetřovné a podobné věci jsou dílčí opatření, která musíme udělat hned, ale pak se musíme zamyslet, co s tou ekonomikou uděláme a na čem ji postavíme,“ upozornil Hamáček s tím, že je potřeba připravit komplexní plán na restart ekonomiky.

„Měli bychom se o tom bavit i s opozicí, protože svými rozměry to bude odpovídat nějakému Rooseveltovu Novému údělu, který dostal USA z hospodářské krize,“ nastínil ministr vnitra s odkazem na americké ekonomické reformy ze třicátých let minulého století.

„Tady stojí fabriky, podle mě je šance využít toho prostoru například na přebudování některých provozů na nové technologie. Mohou tady být firmy, které to odkládaly, protože nechtěly přebudovávat za provozu. Takže je prostor, aby je stát podpořil, aby se nainvestovalo do nových technologií, aby se už výroba rozjížděla v novém,“ přiblížil Hamáček. 

Provoz zastavila Škoda, TPCA i Hyundai

V Česku už výrobu přerušila Škoda Auto, označovaná za motor českého hospodářství, stejně jako automobilka TPCA u Kolína, vyrábět přestal i závod Hyundai v Nošovicích. Na odstávku se připravuje třeba výrobce pneumatik Continental Barum.

Provoz zřejmě dočasně zastaví také výrobce automobilových světel Koito Czech, výrobu omezuje liberecký výrobce autoklimatizací Denso Manufacturing, omezená výroba je také například ve světoznámé sklárně Moser.