Ve víru obchodní války. Čínská ekonomika loni rostla nejpomaleji za tři dekády

Čínská ekonomika v loňském roce vzrostla jen o 6,1 procenta, což je nejméně za 29 let. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínský statistický úřad. Oslabila průmyslová výroba, spotřebitelské výdaje i investice. Jde rovněž o důsledek dlouhodobých obchodních sporů se Spojenými státy. Ty by měla vyřešit nová dohoda.

V posledním čtvrtletí loňského roku meziroční růst čínské ekonomiky zvolnil na rovných šest procent. Nejnovější statistické údaje odpovídají očekáváním analytiků i cíli vytyčenému vládou v podobě šesti až 6,5 procenta, avšak v dolní části rozmezí.

Čína v roce 2010 díky rychlé hospodářské expanzi vystřídala na postu druhé největší ekonomiky světa Japonsko. Hospodářský růst země však zpomaloval vzhledem ke klesající domácí poptávce a také obchodním sporům se Spojenými státy. Loni oslabila průmyslová výroba, spotřebitelské výdaje i investice, píše agentura AP.

Peking se snaží zmírnit tento trend pomocí řady podpůrných opatření včetně snížení daní a umožnění místním vládám prodat velké množství dluhopisů na financování jejich infrastrukturních programů.

Čínské banky byly rovněž vyzvány, aby více půjčovaly, a to zejména malým firmám. Nové půjčky v místní měně dosáhly v loňském roce rekordních 2,44 bilionu dolarů, uvádí BBC.

I když růst 6,1 procenta znamená pro Čínu nejvýraznější zpomalení za téměř tři dekády, stále je na tom lépe než řada předních ekonomik, upozorňuje BBC. Americká centrální banka například odhaduje, že americká ekonomika letos poroste přibližně o 2,2 procenta.

Klíčová dohoda

Spojené státy a Čína ve středu podepsaly počáteční dohodu, která zmírňuje jejich obchodní válku trvající 18 měsíců.

Čína se v dohodě zavázala nakoupit v příštích dvou letech z USA navíc zboží za 200 miliard dolarů (4,5 bilionu korun) výměnou za zrušení plánovaného zvýšení některých amerických cel. Nicméně zavedené vyšší celní sazby obou stran zůstávají v platnosti.

Spojené státy oznámily, že nezruší cla na čínské zboží do doby, než bude dokončena druhá fáze čínsko-americké obchodní smlouvy. Dokončení druhé části dohody se ale podle informovaných zdrojů agentury Bloomberg neočekává před listopadovými prezidentskými volbami v USA.