V německém průmyslu oproti očekávání ubylo zakázek. Poptávka je slabší doma i mimo eurozónu

Zakázky německého průmyslu v říjnu překvapivě klesly, vliv měla slabší poptávka v Německu i v zemích mimo eurozónu. Německé ministerstvo hospodářství upřesnilo, že se snížily o 0,4 procenta. Analytici přitom v anketě agentury Reuters počítali s jejich růstem, který odhadovali na 0,3 procenta.

Údaje signalizují, že výroba i nadále zůstane brzdou německé ekonomiky. „Aktivita ve zpracovatelském průmyslu je stále slabá. Výhled zpracovatelského sektoru pro poslední čtvrtletí proto zůstává nepříznivý,“ uvedlo ministerstvo.

Průmyslové zakázky od domácích zákazníků v říjnu klesly o 3,2 procenta a objednávky od klientů mimo eurozónu se propadly o 4,1 procenta. Zakázky z ostatních členských zemí eurozóny se však o 11,1 procenta zvýšily.

Němečtí výrobci se v poslední době potýkají se zpomalováním růstu světové ekonomiky. K jejich potížím přispívá přetrvávající nejistota spojená s plánovaným odchodem Británie z Evropské unie a s obchodní válkou mezi Spojenými státy a Čínou.

Země těsně minula recesi

Německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí těsně vyhnula recesi, hrubý domácí produkt (HDP) se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí ekonomika o 0,2 procenta klesla. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí poklesu ekonomiky za sebou.

Německá vláda v letošním roce očekává růst ekonomiky o půl procenta po loňské expanzi o 1,4 procenta. Příští rok se má HDP podle vládní prognózy zvýšit o jedno procento. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.