Robotům se v Česku daří. Jejich využití ve firmách je nad evropským průměrem

Události ČT: Tuzemská míra robotizace roste (zdroj: ČT24)

Na deset tisíc zaměstnanců připadá v Česku 119 robotů. S robotizací tak země patří k evropskému nadprůměru. Ve světovém žebříčku je Česká republika dvacátá, v Evropě je hned za Švýcarskem. Na roboty spoléhá třeba automobilka Škoda Auto v nově otevřené lakovně.

V Evropě jsou s robotizací nejdál firmy v Německu, kde na deset tisíc zaměstnanců připadá 322 robotů. Přes dvě stě jich mají ještě ve Švédsku a Dánsku. Světovou špičkou je Jižní Korea se 710 roboty na 10 tisíc pracovníků následovaná Singapurem. Třetí místo pak už patří Německu. 

Počet robotů ve firmách v Evropě
Zdroj: ČT24

Například Škoda Auto teď pořídila 66 robotů do nově otevřené lakovny v mladoboleslavském závodě. Jsou přesnější a můžou pracovat v prostředí, v němž by lidé úkony zvládali hůř. Kapacitu produkce Škoda zvýší o čtvrtinu. Investice za 5,5 miliardy korun by tak měla automobilce pomoct zkrátit čekací doby na nové vozy.

Roboti ve výrobě ale nejsou úplná novinka. Výrobce skel do automobilů AGC Automotive Czech je začal zavádět do výroby před dvanácti lety. Dělají hlavně těžkou manuální práci. V hale jich teď pracuje 82 spolu s 2100 zaměstnanci. „Od té doby, kdy jsme začali investovat do robotů, jsme přibližně trojnásobně zvýšili produkci,“ přiblížil generální ředitel Luděk Steklý.

„Není to všelék“

Robotizace se podle ředitelky Svazu průmyslu a dopravy Dany Kuchtové dá do určité míry brát jako lék na nízkou nezaměstnanost a velký hlad po lidech. „Ale není to všelék a nebude to možné aplikovat všude,“ poznamenala.

Roboti ale nejsou vidět jen ve výrobních firmách. Třeba v Praze jeden obsluhuje návštěvníky vinárny. Umí přijmout objednávku a dopravit ji přímo na stůl.