Robotizace je na vzestupu, čeští zaměstnanci se učí, jak se nenechat porazit

Události: Osudy lidí ovlivní robotizace (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost je rekordně nízká. Mzdy rostou rychleji než produktivita práce. Proto nejedna firma stále více sází na robotizaci a automatizaci a chce naskočit na vlnu tzv. čtvrté průmyslové revoluce. Podle některých názorů jsou na ni čeští zaměstnanci – v porovnání s těmi ve střední a východní Evropě – připraveni nejlépe.

Jan David je dnes konstruktérem ve firmě Průša Research. Studoval životní prostředí a biologii, postupně se dostal až k 3D tiskárnám. Většinu toho, co k profesi potřeboval, se naučil sám doma. 

„Technologie, co tady děláme, jsou otevřené. Spousta věcí se dá najít na internetu, včetně postupů. Takže učit se tyto věci je poměrně jednoduché,“ říká.

Účast na školeních o robotizaci
Zdroj: ČT24

To, že firmy budou stále víc potřebovat zaměstnance připravené na automatizaci a technologický pokrok, si Češi podle průzkumu uvědomují nejlépe ze zemí střední a východní Evropy. Nejčastěji se účastní třeba programů odborného vzdělávání.

„Očekáváme, že požadavky trhu budou daleko, daleko rychlejší. To znamená, že se bavíme o celoživotním vzdělávání, o schopnosti rychle se přizpůsobit novým požadavkům,“ řekl Petr Vidmar z personální agentury Adecco ČR, která průzkum uskutečnila. 

Například ve stejné budově, kde se 3D tiskárny vyrábějí, před dvěma měsíci otevřeli tréninkové centrum. Zde si může různé technologie vyzkoušet každý. Může to pak být pro ně předstupněm k podání přihlášky na technickou školu. Mohou se také stát členy týmu firmy Průša Research, uvedl její zakladatel Josef Průša. 

 V olomoucké továrně Koyo Bearings ČR mají teprve několik týdnů plně automatizovanou linku. Investovali do ní 50 milionů korun a navrhovali ji jejich technologové. Podobná pracoviště už tu budují několik let. Zaučit na ně současné zaměstnance proto není těžké. A pro ty nové mají vlastní školicí centrum.

V něm stráví nováčci čtyři dny, aby získali základy. Potom nastupují ke svému mentorovi, což je běžný zaměstnanec, který ve firmě již pracuje. S ním jsou dva až tři měsíce, pod jeho dohledem se učí linku ovládat. 

Podle posledních studií ovlivní automatizace a robotizace v následujících letech hned polovinu současných pracovních míst v Česku. 

Vydáno pod