Květnové maloobchodní tržby zklamaly růstem o pouhých 2,7 procenta. Ovlivnilo je asi i chladno

Maloobchodní tržby v květnu zpomalily meziroční růst na 2,7 ze 6,9 procenta v dubnu, kdy prodej podpořily Velikonoce. V květnu se stejně jako v předchozích měsících nejvíce zvýšily tržby internetových obchodů, dařilo se ale i obchodníkům s počítači, farmaceutickým a zdravotnickým zbožím a s výrobky pro domácnost a sport. Naopak méně než loni se kvůli chladnějšímu květnovému počasí prodávaly oděvy a obuv, menší odbyt měly i pohonné hmoty. Vyplynulo to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Analytiky slabý růst zklamal a očekávají, že růst tržeb letos ve srovnání s minulým rokem mírně zpomalí.

„Maloobchodní tržby (bez automobilů) v květnu meziročně vzrostly o pouhých 2,7 % a ve srovnání s dubnovým meziročním růstem o téměř sedm procent tak citelně zpomalily.

Dubnová čísla sice byla vyšší z titulu rozdílného rozložení velikonočních nákupů a po očištění o uvedený vliv maloobchodní tržby v dubnu rostly o 5,4 %, květnová dynamika je však stále dvakrát nižší a výrazně zaostává za dosavadním celoročním průměrem,“ komentuje vývoj hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Meziměsíčně se tržby maloobchodníků očištěné o sezonní vlivy snížily v květnu o procento. Proti loňskému květnu maloobchodníci utržili za nepotravinářské zboží o 5,6 procenta více a za potraviny o 0,4 procenta více, naopak za pohonné hmoty jim tržby klesly o 0,7 procenta. Po očištění o kalendářní vlivy byly květnové tržby v maloobchodě reálně vyšší o 2,7 procenta, tedy stejně jako bez očištění.

„Růst vykázala většina sortimentních skupin prodejen. Vysoké tempo růstu si zachoval prodej prostřednictvím internetu. Naopak chladnější a deštivější počasí se podepsalo na tržbách za oděvy a obuv. Pokles zaznamenal také prodej pohonných hmot a tržby ve specializovaných prodejnách potravin,“ uvedla k meziročnímu vývoji tržeb ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Slabší tržby nemusí nutně být trendem, další měsíce napoví, míní analytici

Květnové tržby e-shopů a zásilkových služeb byly meziročně vyšší téměř o pětinu. Obchody s počítačovým a komunikačním zařízením měly prodeje o 8,6 procenta vyšší než před rokem. Tržby za farmaceutické a zdravotnické zboží stouply o čtyři procenta, za výrobky pro domácnost o tři procenta a zhruba stejně vzrostly i tržby za sportovní potřeby. Vedle toho prodej oděvů a obuvi byl meziročně o 0,2 procenta nižší a tržby specializovaných prodejen s potravinami spadly o 2,8 procenta.

„Obchodování přes internet se daří v souvislosti s novými nákupními trendy. Lidé při nakupování po internetu mohou srovnávat různé nabídky, což vytváří pocit výhodných nákupů. To v konečném důsledku vede k vyššímu objemu prodejů,“ vysvětluje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Narůstá počet obchodů přes internet. Podstatná část lidí je ochotna připlatit si za dřívější dodání nákupu. Kromě ceny jsou důležité i doplňkové služby obchodníků, nabízený komfort při nakupování nebo společenská a ekologická odpovědnost firem.
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BH Securities

Za zpomalením tržeb stojí i podle analytiků zejména slabší prodeje oděvů a obuvi. „Tyto prodeje však bývají rozkolísané i s ohledem na počasí v daných měsících, a letošní květen byl více deštivý a chladnější než v minulém roce, což mohlo odsunout nákupy letního sortimentu zboží. Není proto nyní nutné slabší tržby vnímat negativně, teprve další měsíce potvrdí, zda se jednalo o jednorázové vlivy či skutečné zpomalení,“ dodává Seidler.

Tržby v maloobchodě
Zdroj: ING/ČSÚ

Nepříznivý květnový výsledek maloobchodu však dost dobře stále může být jen přechodným „zavrávoráním“, souhlasí i hlavní analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. „Nelze zatím usuzovat na trvalejší zhoršení trendu. Naopak, mzdy Čechům letos porostou reálně o více než čtyři procenta a v příštím roce o více než tři procenta, takže jejich kupní síla by měla nadále solidně růst. Spotřebitelská důvěra v ekonomiku také zůstává na poměrně vysoké úrovni,“ míní. Za celý letošní rok vykážou maloobchodní tržby bez motoristického segmentu podle něho tempo meziročního růstu 3,4 procenta. 

I podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory nemusí být zpomalení tržeb zase tak podstatné. „Trh sice očekával, že tržby zpomalí svůj růst z 6,9 % na 5,0 %, nicméně není to tak horké, jak se může na první pohled zdát. Hlubší rozbor dat ukazuje, že za pomalým růstem stojí tržby za pohonné hmoty. Tady tržby klesly o 0,7 %. Za potraviny tržby víceméně stagnují, když si připsaly jen 0,3 %, ale tržby za nepotravinářské zboží rostou stále o slušných 5,6 %.
Pohonné hmoty jsou vrtkavou položkou. Z dnešní statistiky bych proto nedělal velké závěry,“ vysvětluje.

Jasně se podle něho ukazuje, že lidé peníze mají. Nezaměstnanost je rekordně nízká, tempo růstu mezd je vysoké a lidé se nebojí utrácet. „Při této kombinaci je skoro až s podivem, že tržby nerostou ještě rychleji,“ zdůraznil Pikora.

Nicméně, takto dobrá konstelace makroekonomických podmínek není podle ekonomů obecně dlouhodobě udržitelná a časem budou domácnosti donucené k většímu šetření. „Ve druhé polovině roku proto porostou tržby pomaleji než v první. Auta budou ekonomiku stále tížit. Za celý rok očekávám růst maloobchodu kolem 4,4 %,“ dodává Pikora.

Tržby za prodeje aut rostly

Tržby za prodeje a opravy automobilů v květnu naopak mírně vzrostly, a to o 1,4 % a samotné prodeje automobilů pak o 3,1 %. Prodeje automobilů tak v posledních dvou měsících opět mírně zrychlily, nicméně nové registrace automobilů za červen zaznamenaly pokles o 15 % meziročně.

„Situace s prodeji nových automobilů se tak sice začíná postupně stabilizovat v rámci celkových čísel za EU, kde registrace v květnu již nepatrně rostly, napříč zeměmi však existují nadále významné rozdíly, kdy v některých již prodeje nových automobilů solidně meziročně rostou. Například Německo, Lotyško, Litva, Estonsko, Maďarsko, Polsko. A v jiných nadále pokračují v poklesu, což je případ Rakouska, Belgie, Finska, Portugalska, Dánska i Česka,“ říká Seidler.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč tak předpokládá, že po loňském poklesu, který činil 1,8 %, by se tržby za prodeje motorových vozidel mohly letos stabilizovat anebo dokonce mírně oživit. „Výrazný růst bych ovšem v tomto segmentu nečekal, neboť vývoj tržeb zde stále porovnáváme s velmi silnou základnou, kterou tvoří prodeje z předchozích let, a českou ekonomiku jako celek navíc čeká v průběhu letošního roku další zpomalení hospodářského růstu,“ říká Jáč.

Pro letošní rok odhaduje růst maloobchodních tržeb, kromě motoristického segmentu mírně pod úrovní 4,5 %. „Šlo by tak o zpomalení z růstu 4,9 %, jenž byl vykázán za celý rok 2018,“ dodává.