Počet žádostí o podporu pasivních domů roste. Stát už vyplatil čtyři a půl miliardy

Zájem o výstavbu takzvaných pasivních domů se státní podporou roste. Státní fond životního prostředí loni evidoval 550 žádostí o dotaci z programu Nová zelená úsporám. V roce 2016, kdy startovala třetí vlna programu, jich bylo 366. Celkem už na příspěvcích stát vyplatil 4,5 miliardy korun.

Cílem projektu je podle ministerstva životního prostředí snížení energetické náročnosti obytných budov – jejich zateplením či efektivním využitím energetických zdrojů.

„Počet žádostí o dotaci pro pasivní domy postupně každý rok narůstá. Tuto oblast v rámci programu Nová zelená úsporám neustále rozšiřujeme. Například na podzim loňského roku jsme přidali nejen možnost podpory čistě pasivních domů, ale i podporu výstavby nízkoenergetických domů,“ řekla mluvčí státního fondu Lucie Früblingová.

  • Nová zelená úsporám funguje už od roku 2014. Za tu dobu Státní fond životního prostředí přijal 39 tisíc žádostí při výstavbě rodinných domů a 879 žádostí na podporu bytových domů. Celkem stát proplatil 24 185 žádostí v hodnotě 4,5 miliardy korun. Nově chce fond motivovat i výstavbu nízkoenergetických domů, které podpoří částkou 150 tisíc korun.

O dotaci mohou žádat vlastníci nebo stavebníci rodinných a bytových domů, a to jak fyzické, tak i právnické osoby.

Podle Früblingové zájemci v drtivé většině o podporu žádají před realizací projektu, dotaci ale fond proplatí až ve chvíli, kdy je projekt dokončený. „U výstavby rodinných domů mají žadatelé na dokončení projektu celkem 24 měsíců. K vyplacení dotace proto může dojít ve zcela jiný rok, než ve kterém o dotaci žádali,“ uvedla.

Žádat o příspěvek je možné až do roku 2021 na webu novazelenausporam.cz.