Hypotéky stále zdražují, říjnová sazba stoupla. I tak měly banky ještě žně

Pro hypotéku si do banky v říjnu přišlo o téměř 1500 lidí více než v září, přestože průměrná úroková sazba hypoték v říjnu stoupla na 2,66 procenta ze zářijových 2,57 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Lidé si v říjnu sjednali hypotéky v nejvyšších objemech za letošní rok, chtěli totiž využít na poslední chvíli výhodnějších podmínek pro získání hypotéky, protože od října platí zpřísnění nařízené Českou národní bankou (ČNB). Banky však ještě v říjnu zpracovávaly žádosti podané v září, na které se tato pravidla ještě nevztahovala.

„Zpracování žádostí o úvěr podaných na poslední chvíli před platností doporučení České národní banky k ověřování bonity vedlo v říjnu k letošnímu rekordu v objemu sjednaných hypotečních úvěrů. Další vývoj na hypotečním trhu opět ovlivní ČNB. Není ani vyloučeno, že ještě letos může pokračovat ve zvyšování sazeb, což je hlavní faktor k otázce, zda se hlavní nabídkové sazby ustálí okolo tří procent či výše,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

  • ČNB zvyšuje sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 1,50 % s platností od 1. července 2019.
  • ČNB od 1. října 2018 rozšiřuje svá doporučení pro poskytování hypotečních úvěrů o požadavky na výši příjmu. Výše dluhu žadatele by nově neměla překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu (ukazatel DTI). Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat maximálně 45 % svého měsíčního čistého příjmu (ukazatel DSTI).
  • Ve specifických případech bude možné tyto hodnoty překročit, avšak nejvýše u 5 % úvěrů.
  • Platné limity pro výši úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti (ukazatel LTV) se nemění.
  • ČNB i nadále pracuje na přípravě novely zákona o ČNB, která by jí dala pravomoc stanovovat závazné limity LTV, DTI a DSTI.
  • Zdroj: ČNB

Během desátého měsíce letošního roku si do bank přišlo pro hypoteční úvěr 10 590 klientů, což je o 1437 více než minulý měsíc. Počet klientů je nejvyšší od června roku 2017. V meziměsíčním srovnání vzrostly i objemy, které se v říjnu dostaly až na 24,284 miliardy korun. Je to o 3,5 miliardy korun více než v září. Objemy byly vyšší naposledy v listopadu 2016.

Vývoj úrokových sazeb u hypoték (v %)
Zdroj: Hypoindex.cz

Pokles objemů i počtů uzavřených hypoték očekává Josef Rajdl až ke konci letošního roku. V říjnu banky ještě dokončovaly obchody, které nestihly uzavřít v září, tedy před začátkem regulace centrální bankou. Zájem o hypoteční úvěry podle hlavního analytika Fincentra klesne pravděpodobně v posledních měsících letošního roku, a to až o třetinu.

Průměrná úroková sazba byla na minimu předloni v prosinci, a to na 1,77 procenta. Letos v lednu byla na 2,28 procenta, nyní je na zmíněných 2,66 procenta.

Ceny nemovitostí rostou o něco pomaleji

Meziroční růst objemu prodaných hypoték o 35 procent je skutečně nad očekávání, konstatoval ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich. To, že stojí za vysokými čísly prodaných hypoték regulace ČNB, se zdá být podle něj zřejmé, protože v předchozích letech zájem o hypotéky kulminoval ke konci roku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Více než třetinový růst objemů doprovází jen 22procentní růst počtu hypoték. Výrazný růst průměrné hypotéky odráží, jak za rok vzrostly ceny nemovitostí, dodal Voldřich. 

Události: Dění na trhu nemovitostí (zdroj: ČT24)

„Takto dobrá čísla dlouhou dobu neuvidíme,“ míní hypoteční specialista společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák. Česká spořitelna prolomila psychologickou hranici tři procenta a ostatní banky tyto sazby již dnes mají také ve svých nabídkách. Nižší sazby již nyní klient nezíská, hypotéky tímto výrazně zdražují.

„Data za říjen nižší zájem ještě nevykazují, nicméně v listopadu už uvidíme výraznější pokles objemu úvěrů a také výraznější nárůst průměrné úrokové sazby,“ odhadl Horňák.

Zdražování hypoték (zdroj: ČT24)

Kupující financující nový byt pomocí hypotéky však dlouhodobě tvoří zhruba polovinu klientů developerů, upozorňuje generální ředitel a předseda představenstva jedné z největších českých developerských společností Ekospol Evžen Korec. Zpřísněná pravidla by však měla dopadnout zhruba na pětinu příjemců hypotéky, kteří na ni už nedosáhnou. „Trh tak o tyto zájemce o vlastní byt, kteří ho většinou využívali pro vlastní bydlení, definitivně přijde,“ dodává.

Hlouběji do kapsy budou ale muset sáhnout také ti, kteří zpřísněné podmínky i nadále splní. Růst hypotečních sazeb jim totiž z rodinného rozpočtu odčerpá mnohem více než dříve.

„Klient s hypotékou tak reálně dosáhne na menší a levnější byt než dříve. Hlavně v Praze však bude problém sehnat byt, který by cenově odpovídal nejvyšší možné hypotéce. Kvůli zablokovanému stavebnímu procesu totiž nové velké bytové projekty v podstatě nevznikají. Místo toho se staví hlavně menší domy s méně byty, které jsou ale výrazně dražší. Mnoho rodin, které by dříve svou bytovou situaci řešily hypotékou a pořízením vlastního bytu či domu, budou odkázány na nájemní bydlení,“ upozorňuje Korec.

Růst úrokových sazeb na hypotečních úvěrech zvedne měsíční splátky. Lidé, kteří budou refinancovat svou hypotéku, mohou získat méně výhodné podmínky. Ty budou zatěžovat jejich rodinný rozpočet a v krajním případě mohou vést až k neschopnosti splácet.
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BHS Securities

Ceny nemovitostí rostou již mírněji než v předchozích obdobích, nicméně zájem o nemovitosti je velký, upozornil obchodní ředitel realitní společnosti Bidli Roman Weiser. Stále podle něj platí, že na trhu je k prodeji i pronájmu málo nemovitostí určených k bydlení.

Dostupné nové byty v Praze
Zdroj: Ekospol

Co se týká Prahy, kde je dostupných bytů stále méně, se jich nejvíce nyní nabízí v Praze 5, vyplývá z podrobných statitistik společnosti Ekospol. Počet dostupných nových bytů v cenících developerů se už delší dobu pohybuje kolem třítisícové hranice.

„Nejlepší výběr je aktuálně v Praze 5, kde developeři v cenících nabízejí 911 nových bytů. Na druhou pozici klesla Praha 9, kde je dostupných 742 nových bytů,“ říká Korec.

Nejlevnější jsou byty aktuálně v Praze 10, kde je průměrná cena za metr čtvereční 78 486 korun. Naopak v Praze 1 průměrná cena narostla až na 175 968 korun za jeden metr čtvereční nového bytu.