Další krok k lithiu. Australská firma EMH uvedla, že získala povolení k průzkumným vrtům

Australská společnost European Metals Holdings (EMH) oznámila, že učinila další významný pokrok v rozvoji svého projektu těžby lithia a cínu u Cínovce v Česku. V prohlášení uvedla, že získala povolení od tuzemských úřadů k zahájení 13 průzkumných vrtů. Z těžby lithia v Česku se stalo kontroverzní téma, když bylo před loňskými volbami podepsáno kritizované memorandum o porozumění při těžbě a další vláda ho pak vypověděla.

Firma European Metals Holdings uvedla, že získala povolení na takzvané diamantové vrtání, které se používá v případě, že těžařské firmy chtějí prozkoumat obsah ložisek ve velmi tvrdých horninách.

Mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek sdělil, že zatím nemají informace o zahájení průzkumných vrtů. „Jakýkoli vrt hlubší než 30 metrů má organizace za povinnost osm dní před zahájením vrtání oznámit obvodnímu báňskému úřadu. To je legislativa,“ přiblížil Machek.

Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí uvedla, že resort už dříve stanovil společnosti Geomet, dceřiné firmě EMH, tři průzkumná území – Cínovec I, III a IV, jimiž bylo vymezeno území, kde může tato firma provádět průzkumné geologické práce. „Projekt geologických prací a jeho změny obsahující strojní vrtné práce hlubší než 30 metrů nebo strojní vrtné práce v celkové délce přes 100 metrů musí organizace zaslat k posouzení příslušnému krajskému úřadu a ten se k nim do 30 dnů vyjádří,“ řekla ČTK Pospíšilová. Na Cínovci se podle ní provádějí vrty řádově stovky metrů hluboké.

Akcie firmy na australské burze reagovaly na zprávu o povolení k vrtům silným růstem, během dne stouply až o téměř 18 procent, což byl nejvyšší růst od počátku června, uvedla agentura Reuters.

Navzdory nynějšímu růstu ale akcie firmy od počátku letošního roku klesly o více než 48 procent. Minulý týden společnost EMH oznámila, že za období končící červnem prohloubila ztrátu před zdaněním na 4,7 milionu australských dolarů (75,4 milionu korun) z 4,1 milionu v předchozím roce.

Memorandum padlo

Z těžby lithia se stalo politické téma. Česká vláda loni krátce před volbami podepsala s EMH memorandum o těžbě lithia u Cínovce. Dokument se stal terčem kritiky zejména od hnutí ANO a komunistů. Letos v březnu Česko memorandum vypovědělo, premiér Andrej Babiš (ANO) ho několikrát označil za nesmyslné a neplatné. EMH má však v lokalitě přednostní právo k těžbě a v přípravě na těžbu u Cínovce pokračuje.

Vzhledem k tomu, že se lithium využívá při výrobě baterií, má do budoucna velký potenciál. Ložisko u Cínovce je přitom největší v Evropě. Celkem jsou v Česku podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia – vedle Cínovce je malé množství také v ložisku ve Slavkovském lese. Australský investor by mohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022. Za 21 let chce dobýt 37 milionů tun rudy.