Mobilní operátor Vodafone získá největší českou kabelovou společnost UPC

Největší tuzemská kabelová společnost UPC přejde pod mobilního operátora, firmu Vodafone. Je to výsledek velké akvizice za 18,4 miliardy eur (471 miliard korun), kdy se britská společnost Vodafone Group dohodla na převzetí aktivit poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global v České republice, Německu, Maďarsku a Rumunsku. Česká UPC dosud patřila právě pod Liberty. Součástí transakce ale není slovenská UPC, která se nedávno spojila s českou, protože Vodafone na Slovensku nepůsobí.

Dohoda je jednou z největších akvizic v historii společnosti Vodafone. Ta je druhým největším mobilním operátorem na světě a působí také v České republice. V Česku transakce Vodafonu výrazně pomůže v nabídce takzvaných konvergovaných mobilních a fixních služeb, aby mohl lépe konkurovat firmám O2 a T-Mobile.

Podle Vodafonu se její aktivity a aktivity UPC na českém trhu doplňují. Vodafone nabízí své služby především na mobilním trhu, kde UPC nepůsobí, zatímco UPC je aktivní v oblasti pevného připojení, kterého se Vodafone účastní jen v omezeném rozsahu.

UPC
Zdroj: ČT24/UPC

Vodafone po spojení získá především nabídku rychlého pevného internetu a kabelové televize na třetině území České republiky. Na zbytku území bude nadále využívat velkoobchodní nabídku firmy CETIN.

„Transakce bude předmětem přezkumu a schválení ze strany Evropské komise s předpokládaným ukončením celého procesu v polovině roku 2019,“ uvedla také firma. 

„Domnívám se, že to je krok Vodafonu, jak zlepšit a rozšířit svoje služby pro klienty. Vodafone prozatím neměl plnohodnotné fixní linky a neuměl poskytovat podobné balíčky jako konkurence. To se zmíněnou akvizicí pravděpodobně změní,“ okomentoval obchod hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Podle něj to bude znamenat zvýšení konkurence na poli obdobných služeb. „Může to přinést rychlejší připojení a zkvalitnění služeb pro všechny zákazníky jak Vodafonu, tak UPC,“ míní. 

„České služby jsou enormně drahé v rámci evropského porovnání. Lze očekávat, že ceny se budou snižovat pro koncové zákazníky. Vodafone určitě bude chtít navýšit počet svých uživatelů, a tak bude muset nabízet lepší ceny,“ uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Slížek: Vodafone může využít UPC pro balíčkování služeb (zdroj: ČT24)

Opatrnější v očekávání je hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. „Střednědobě až dlouhodobě by český zákazník mohl těžit z popsané synergie zlevněním služeb. Silnější pozice Vodafonu na českém trhu ale může konkurenční boj také utlumit, což by tuzemský zákazník pocítil spíše negativně. Celkový dopad na tuzemského zákazníka je tedy zatím nejasný, ani přehnaný optimismus, ani přehnaný pesimismus však nejsou na místě,“ uvedl.

Šéfredaktor specializovaného serveru Lupa.cz David Slížek míní, že Vodafone může využít UPC pro balíčkování služeb. „Může začít nabízet pevné připojení, k tomu přidávat nějaké mobilní tarify, nabídku nějakých televizních služeb a tak dále,“ řekl. „Pro Vodafone v Česku bude nákup UPC znamenat posílení jeho vlastní infrastruktury, protože UPC má rozsáhlou páteřní optickou síť, kterou může Vodafone využít i pro své interní účely,“ dodal. Nevidí však zatím žádný důvod, proč by firma po případném spojení měla jít s cenami dolů.

Vodafone spolu s UPC zastíní evropského obra Deutsche Telekom, ten může zkusit spojení ztížit

UPC zvýšila letos v prvním čtvrtletí meziročně počet zákazníků o téměř dvě procenta na 617 500. Celkový počet prodaných televizních, internetových a telefonních služeb se zvýšil o 70 300 na více než 1,2 milionu.

Česká pobočka mobilního operátora Vodafone loni zvýšila počet zákazníků o 187 tisíc, tedy o pět procent, na 3,78 milionu. Podíl smluvních uživatelů se zvýšil o 1,1 bodu na 68,8 procenta.

Kovanda podotýká, že Liberty Global a Vodafone si „rozumí“, což potvrdilo už vytvoření společného podniku v roce 2016 v Nizozemsku. „Je pravděpodobné, že další obchody mezi oběma společnostmi budou následovat. Mohlo by jít například o prodej britské Virgin Media, která zatím zůstává v rukou Liberty Global. Z hlediska Liberty Global nejde o první evropská aktiva, jichž se zbavuje. Již loni v prosinci prodala svoji rakouskou divizi právě obru Deutsche Telekom,“ přiblížil.

Deník Financial Times v dubnu odhadoval cenu transakce mezi firmami Vodafone a Liberty Global na 16,5 miliardy eur, tedy v přepočtu 412 miliard korun. Spojením Vodafonu a UPC tak vznikne největší telekomunikační společnost v Evropě, která zastíní i dosud největší Deutsche Telekom.

„Liberty Global momentálně evidentně vidí příležitost k dalšímu růstu mimo Evropu, jejíž trh v segmentu svého podnikání vnímá jako přesycený a zároveň jen pomalu rostoucí, zejména v porovnání s trhy takzvaných rozvíjejících se ekonomik, například Latinské Ameriky. Naopak Vodafone akvizice využije k posílení své pozice tváří v tvář velkým evropským telekomům s rysy ,národního šampiona‘, jako je Deutsche Telekom nebo BT Group,“ uvedl Kovanda.

Posílení britské společnosti na německém trhu je ostatně i jeden z důvodů transakce. Proto je možné, že se německý telekomunikační gigant obrátí na Evropskou komisi, která může chystanou transakci ještě ovlivnit.

Když Vodafone o možném převzetí některých evropských aktivit Liberty Global informoval v únoru, šéf Deutsche Telekom Timotheus Höttges tehdy transakci označil za „zcela nepřijatelnou“. Součástí skupiny Deutsche Telekom je rovněž společnost T-Mobile Czech Republic, která je podle počtu zákazníků největším mobilním operátorem v České republice.

Generální ředitel Liberty Global Mike Fries uvedl, že transakce vytvoří skupině Deutsche Telekom silnějšího konkurenta, což je podle něj v zájmu Německa. „Domnívám se proto, že to bude schváleno (regulátory) a že to rozhodně bude v nejlepším zájmu spotřebitelů,“ prohlásil Fries.

V dubnu Vaníček v Hospodářských novinách uvedl, že Evropská komise může Vodafonu třeba uložit, že některé z evropských poboček UPC nebude moci odkoupit, avšak spojení obou firem v Česku by se to podle něj dotknout nemělo.