Do ruky školáků kladivo i lopatu. Praktická výuka se může vrátit do dvou let

Dílny a pozemky se zřejmě vrátí do škol (zdroj: ČT24)

Děti na základních školách by již brzo mohly chodit na hodiny praktické výuky v dílně a na pozemcích. Rada řemeslných cechů se s předsedou vlády v demisi Andrejem Babišem (ANO) dohodla na legislativním postupu, který výuku opět povinně zařadí.

„Zařazení dílen a pozemků je těsně před finalizací, do dvou let by se to mohlo uskutečnit,“ uvedl předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Ve střednědobém horizontu by se podle něj mělo nastartovat také takzvané duální vzdělávání, tedy propojení školy s praxí. Dohoda padla také ohledně vytvoření systému mistrovských zkoušek. Jejich garantem by byly řemeslné cechy.

Potřebujeme, aby ve společnosti měla řemesla podstatně větší prestiž než dříve.
Andrej Babiš
premiér v demisi

Tato legislativní opatření by měla podle Havlíčka pomoci vyřešit aktuální nedostatek kvalifikované pracovní síly. Upozornil v této souvislosti na dvoutřetinový úbytek učebních oborů, který ve stavebním a nábytkářském průmyslu činil za posledních 12 let až 80 procent.

„Domluvili jsme se na konkrétním postupu. Zavedení mistrovské zkoušky by bylo pozitivní pro všechny. Propojení vzdělávání s praxí určitě chceme,“ doplnil Babiš. Nedostatek pracovníků je podle něj největším problémem českého hospodářství.

U potravinářských a elektrikářských profesí se situace s absolventy ustálila, říká asociace

Řemeslné živnosti představují 27 procent všech vydaných živnostenských oprávnění a jsou základem obslužnosti měst i venkova. Rozvoj průmyslového řemesla je nezbytným předpokladem pro udržení průmyslové a stavební produkce, která se nyní podílí na HDP 38 procenty a je základem zaměstnanosti v Česku, dodala asociace.

V roce 2017 bylo absolventů všech oborů navazujících na základní školy zhruba 76 200, z toho absolventů učňovských oborů 11 300. Podíl učňů mezi absolventy byl tak 14,9 procenta, zcela stejný jako v roce 2016 a podobný jako v roce 2015. Podle asociace se ustálila situace u potravinářských a elektrikářských profesí a přibývá učňů ve většině strojírenských profesí.

V dlouhodobém srovnání počtů absolventů učňovských oborů mezi lety 2005 až 2017 je ale podle dat asociace značný propad v podstatě ve všech oborech. Výjimkou je obor kominictví. V minulých letech byly zavedeny povinné kontroly komínů, takže absolventů oboru přibylo od roku 2005 o tisícovky procent.

Vydáno pod