Titul tahouna českého průmyslu v srpnu převzala energetika, míní analytici

Průmyslová výroba v srpnu zrychlila meziroční růst na 5,8 procenta po červencovém růstu 3,3 procenta. Hlavním tahounem se stala po automobilkách energetika, shodli se analytici oslovení ČTK. Stavební výroba pak meziročně vzrostla o 1,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

V průmyslu se v srpnu dařilo mimo jiné výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla či výrobě motorových vozidel. Průmyslová produkce ve druhém prázdninovém měsíci naopak klesla u oprav a instalací strojů či ve výrobě ostatních dopravních prostředků.

„Průmysl v srpnu svým růstem překonal očekávání analytiků a pozitivně se projeví do ekonomického růstu ve třetím kvartálu,“ uvedl analytik UniCredit Bank Jiří Pour. Z dat je podle něj zřejmé, že česká ekonomika zůstává ve výborné kondici, zároveň se však nachází ve fázi přehřívání. Budoucí ochlazení průmyslové produkce potažmo celé ekonomiky vidí na straně klíčového automobilového segmentu, neboť poptávka po automobilech v Evropě se zřejmě blíží k bodu svého nasycení.

Analytik ČSOB Petr Dufek upozornil na to, že hlavní zásluhu na výsledku tentokrát neměly automobilky, ale energetika. U automobilů je však podle něj ještě mnohem zajímavější pokles nových zakázek o 1,7 procenta. Na první pohled jen drobné zakolísání, nicméně už trend z předchozích měsíců naznačoval, že největší expanzi má možná už automobilový průmysl za sebou. Výrobní kapacity produkující nejúspěšnější modely jsou naplněné a prostor k dalšímu růstu je jen omezený, dodal.

Analytik Next Finance Jiří Cihlář ale upozorňuje, že v dalších měsících hned tak neskončí růst automobilové produkce. „Tempo růstu ale přibrzdí. A to i proto, že poptávce ze zahraničí uškodí další posilování koruny,“ dodal.

Po očištění o sezonní vlivy vzrostla průmyslová výroba v porovnání s předchozím měsícem o 14,3 procenta. Letošní srpen měl přitom stejný počet pracovních dnů jako srpen 2016. 

„Plné objednávkové knihy jsou příslibem, že se růst v českém průmyslovém sektoru udrží i ve zbytku roku. Hodnota nových zakázek byla v srpnu vyšší o 4,9 procenta a podílely se na ní hlavně tuzemské objednávky, které jsou meziročně o 8,5 procenta výše,“ podotkl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

„Celkově očekáváme, že za celý rok 2017 průmyslová výroba zrychlí své meziroční tempo růstu k pěti procentům z loňského tempa 2,9 procenta,“ odhadli analytici Raiffeisenbank.

Stavebnictví táhlo pozemní stavitelství

Stavební výroba v Česku v srpnu meziročně vzrostla o 1,9 procenta po červencovém růstu o 1,8 procenta. K růstu pomohlo pozemní stavitelství, kde se produkce oproti loňskému srpnu zvýšila o 3,5 procenta. Naopak výroba inženýrského stavitelství klesla o 1,7 procenta.

„Právě ve slabší výstavbě a opravách silnic je zakopaný pes. Nedokážeme navázat na předchozí roky, kdy byl jasně patrný příliv evropských peněz. Růst stavebnictví tak jednoznačně nyní táhne pozemní stavitelství. Konkrétně budování bytů,“ uvedl Cihlář.

V osmém měsíci meziročně přibylo vydaných stavebních povolení a vyšší byl i počet zahájených a dokončených bytů. Úřady vydaly 7993 stavebních povolení, tedy o 4,7 procenta více než před rokem. Počet zahájených bytů se od té doby zvýšil o 29,1 procenta na 3284. Stavebníci současně dokončili stavbu 2398 bytů, kterých tak bylo meziročně o 29,6 procent více.

„Očekáváme, že za celý letošní rok dosáhne růst stavební výroby 5,2 procenta. V příštím roce by měl díky rozběhnutí veřejně financovaných infrastrukturních projektů zrychlit na 6,6 procenta,“ míní ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.