Fico bude o dvojí kvalitě potravin jednat s Junckerem. Mluví o „mezinárodním skandálu“

Slovenský premiér Robert Fico bude příští týden jednat o dvojí kvalitě potravin a dalšího zboží s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Fico to řekl po středečním setkání předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky (V4) v Budapešti. Premiéři Česka, Slovenska, Maďarska a Polska na jednání přijali společné prohlášení, požadují, aby Evropská komise problém aktivně řešila.

„To, co se děje v oblasti dvojí kvality potravin, začíná být mezinárodní skandál,“ poznamenal Fico a dodal, že V4 požádal o mandát pro jednání s Junckerem, které se má konat příští týden. „Lidé v našich zemích to oprávněně vnímají jako urážku, mají pocit, že jsou občany druhé kategorie,“ řekl Fico.

V týdnu slovenský premiér prohlásil, že pokud Evropská komise nebude situaci řešit, jsou na Slovensku připraveni učinit dočasná jednostranná opatření. Pohrozil tak bojkotem potravinářských koncernů, které dodávají na trhy východní části Evropské unie méně kvalitní potraviny než na trhy v západní Evropě. Podle Fica nelze nižší kvalitu potravin ve východních členských zemích EU déle tolerovat.

Sobotka: Je nezbytné řešit téma na evropské úrovni

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po schůzce V4 prohlásil, že situaci je třeba řešit v rámci jednotného evropského trhu. „Máme jeden společný trh a nikdo z nás nechce vytvářet překážky. Pokládám za nezbytné, aby toto téma bylo řešeno na evropské úrovni,“ uvedl. „Je třeba upravit pravidla tak, aby spotřebitelé nebyli klamání, aby nebyli podváděni ze strany výrobců,“ dodal.

Rozdíly v kvalitě výrobků, které se prodávají ve stejném obalu, prokázala studie zadaná českým ministerstvem zemědělství. V pondělí ji představil šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) i na schůzce ministrů zemědělství zemí EU v Bruselu. Jurečka po jednání řekl, že problém různého složení výrobků, které jsou prezentovány jako totožné, již vnímají i ostatní evropské země.

Ve středu se Visegrádská skupina zabývala také otázkou přesídlení dvou agentur EU z Londýna kvůli odchodu Velké Británie z EU. Premiéři se shodli, že jeden ze dvou úřadů by měl mít nové sídlo ve střední Evropě. Česká republika již delší dobu usiluje o to, aby se do Prahy přestěhoval Evropský bankovní úřad (EBA).