Bankovní radu ČNB doplňují dva zastánci eura. Zeman jmenoval Dědka a Moru

Bankovní radu ČNB doplňují dva zastánci eura (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jmenoval novými členy rady České národní banky Oldřicha Dědka a Marka Moru. Oba jsou zastánci přijetí eura. V minulosti pracovali na vysokých postech v evropských institucích.

V sedmičlenné radě nastoupí Dědek a Mora na místa Pavla Řežábka a Lubomíra Lízala, kterým v únoru vyprší mandát. Šestileté funkční období Dědka s Morou začne 13. února.

Není tajemstvím, že vámi dvěma přichází do bankovní rady členové, kteří mají poměrně bohatou zkušenost s Evropskou unií a její finanční politikou. Díky tomu bude mít bankovní rada vyváženější postoj, než měla dříve, k případnému přijetí evropské měny a bude zvažovat pozitiva i negativa.
Miloš Zeman

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnověpolitických opatřeních. Členové rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

Oba nováčci jsou považováni za příznivce přijetí eura. „Zavedení eura je politické rozhodnutí, nikoli ČNB,“ podotýká ekonom Vysoké školy obchodní Pavel Neset.

„Na druhé straně odborný názor ČNB a bankovní rady je důležitý a vláda ho může brát v potaz. Zatímco v předchozím období jsme byli spíše svědky vlažného postoje členů bankovní rady k zavedení eura, posílení zastánců eura může v uvozovkách vládu i veřejnost nalomit, že by euro bylo pro Českou republiku dobrá volba,“ dodal.

V letech 1992 až 1996 byl Oldřich Dědek (63) náměstkem ředitele Institutu ekonomie Státní banky československé a později České národní banky a od dubna 1996 do roku 1999 pak poradcem guvernéra České národní banky Josefa Tošovského.

Na začátku února 1999 jej prezident Václav Havel jmenoval viceguvernérem a členem bankovní rady České národní banky, funkcí se ujal v únoru 1999. V bankovní radě působil do února 2005.

V první polovině roku 2006 zastával funkci poradce ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) a byl vedoucím české delegace v evropském Výboru pro hospodářskou politiku. V březnu 2007 jej druhá vláda Mirka Topolánka jmenovala národním koordinátorem pro zavedení eura. 

Přednáší na Univerzitě Karlově, má bohatou publikační činnost zejména v oblasti monetární ekonomie. 

Guvernér ČNB Tošovský ho před svým odchodem z čela národní banky prosazoval za svého nástupce, nakonec byl guvernérem jmenován Zdeněk Tůma.

Oldřich Dědek
Zdroj: ČTK

Oba noví členové mají bohaté zkušenosti z řady významných funkcí. Dědek byl už od února 1999 do února 2005 viceguvernérem ČNB. V březnu 2007 se stal národním koordinátorem zavedení eura. Přednáší na Univerzitě Karlově, má bohatou publikační činnost zejména v oblasti monetární ekonomie. Mora byl zase od roku 2015 ředitelem pro rozpočet, daňovou a regionální politiku na generálním sekretariátu Rady Evropské unie.

Marek Mora (45) vystudoval pražskou VŠE, poté krátce působil v soukromém sektoru. Později absolvoval postgraduální a doktorandská studia ekonomie v Saabrückenu a v Hamburku a učil na univerzitě v Lipsku.

V roce 2003 nastoupil do Evropské komise. V září 2006 se stal náměstkem ministryně školství Miroslavy Kopicové pro evropské záležitosti a fondy. Funkci opustil v červenci 2007 za ministryně Dany Kuchtové. Poté pracoval na Úřadě vlády ČR, nejprve jako náměstek vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, později jako náměstek ministrů pro evropské záležitosti Štefana Füleho a Juraje Chmiela či poradce předsedů vlády Mirka Topolánka a Jana Fischera.

 V letech 2010 až 2015 působil ve funkci vedoucího kanceláře generálního tajemníka Rady EU. Od roku 2015 pracuje ve funkci ředitele pro rozpočet, daňovou a regionální politiku na Generálním sekretariátu Rady EU. 

Mora byl v době svého působení na Úřadu vlády považován za klíčového muže české unijní diplomacie. Vedl také tým, který po obsahové stránce připravil a koordinoval české předsednictví EU. Byl i hlavním vládním vyjednavačem při jednáních o požadavcích prezidenta Václava Klause k lisabonské smlouvě.

Marek Mora
Zdroj: ČTK

Analytici nečekají, že by noví členové znamenali podstatnou úpravu měnové politiky centrální banky. Nic zásadního by neměli znamenat ani pro případný konec devizových intervencí. Bankovní rada před Vánocemi zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu letošního roku. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

  • guvernér ČNB Jiří Rusnok
    viceguvernér ČNB Mojmír Hampl
    viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík
    Vojtěch Benda
    Oldřich Dědek
    Marek Mora
    Tomáš Nidetzký

Zeman za svého působení v roli prezidenta jmenoval od 1. března 2014 členem bankovní rady Jiřího Rusnoka. Následně jej od července 2016 jmenoval guvernérem ČNB na šestileté funkční období. Dále jmenoval od července loňského roku členy bankovní rady Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého.

Viceguvernérovi ČNB Vladimíru Tomšíkovi a Mojmíru Hamplovi skončí druhé šestileté funkční období koncem listopadu 2018.

Vydáno pod