Pohonné hmoty v Česku zdražily, v prosinci se očekává další růst

Pohonné hmoty v Česku po třech týdnech zlevňování zdražily. Za uplynulý týden stoupla průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 o 13 haléřů na 29,65 koruny za litr a cena nafty o 19 haléřů na 28,64 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Nejdražší jsou nadále benzin i nafta v Praze. Podle analytika Borise Tomčiaka mohou pohonné hmoty v prosinci zdražit až o korunu.

Průměrné ceny pohonných hmot v České republice postupně mírně klesaly zhruba od začátku listopadu. Během tří týdnů zlevňování se ale snížily pouze zhruba o tři desítky haléřů u benzinu a dvě desítky haléřů u nafty. Zdražení v uplynulém týdnu tak velkou část předchozího zlevnění smazalo.

„V prosinci očekáváme poměrně výrazný nárůst cen pohonných hmot až o 80 haléřů za litr. Důvodem je rozhodnutí kartelu OPEC snížit produkci. Nepříznivé je i oslabování koruny vůči dolaru,“ sdělil analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Ropa na toto rozhodnutí zareagovala skokovým zdražením téměř o deset procent. „Pokud bude cena ropy i nadále stoupat, nelze vyloučit ani zdražení o korunu,“ dodal Tomčiak.

Nejdražší jsou nyní stejně jako v předchozím týdnu pohonné hmoty v Praze, kde řidič koupí litr benzinu v průměru za 30,46 koruny a litr nafty za 29,56 koruny. Nejlevněji pořídí motoristé benzin i naftu v Pardubickém kraji, a to za 29,27, respektive 28,17 koruny.

Analytik Menčík: Ceny se zvýší skokem (zdroj: ČT24)

Ceny ropy pokračovaly ve čtvrtek na světových trzích v růstu, za kterým stojí právě dohoda členů OPEC a Ruska o snížení těžby. Cena severomořské ropy Brent se tak vyšplhala až na 16měsíční maximum nad 54 dolarů za barel.

Dohoda přinesla naději, že se zmírní současné nadměrné dodávky na trh. Ceny rostou navzdory varování analytiků, že další producenti, zvláště v USA, zřejmě svou těžbu zvýší.

Vydáno pod