EET je primárně o férovosti, ne o výběru daní, míní ministr Mládek

Kuba v Otázkách Václava Moravce: Úniky nečiní malí živnostníci (zdroj: ČT24)

V programovém prohlášení vlády stojí, že chce podpořit malé a střední podnikatele a hodlá podniknout kroky ke snížení jejich administrativní zátěže. Zavedla ovšem kontrolní hlášení a elektronickou evidenci tržeb (EET), na což si mnozí důrazně stěžují. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v Otázkách Václava Moravce připustil, že podmínky některých nejsou jednoduché, EET však považuje za nástroj, který pomůže férovosti podnikatelského prostředí.

„Plno malých podnikatelů je pod takovou administrativní zátěží, že zvažují, jestli budou, nebo nebudou dál podnikat,“ tvrdí hoteliér a daňový poradce Jan Rambousek. Většina podnikatelů podle něj byla čtvrtletními daňovými plátci, kontrolní hlášení však musí odevzdávat každý měsíc. „Času, kdy můžete podnikat, ubývá. Místo toho nahrazujete práci státního úředníka,“ postěžoval si Rambousek.

Zavedení EET
Zdroj: ČT24

Negativně se staví i k EET, která bude spuštěna k 1. prosinci. Rambousek systém prošel a považuje jej za nepřehledný a matoucí. „Softwaroví pracovníci mi říkali, že se nesetkali s člověkem, který by tušil, že když obdržel autorizační údaje, že to není ten certifikát, který si musí vygenerovat,“ sdělil, co mu řekli ve firmě, která EET zajišťuje.

Krom toho považuje evidenci tržeb za zbytečnou. Úředník je podle něj schopen v hotelu během dvou hodin zjistit, zda krátí tržby. Rambousek se také domnívá, že malí podnikatelé budou EET obcházet. „Provozovatelé malinkých ubytovacích zařízení přestanou podnikat v oblasti ubytování a budou provozovat pronájem nemovitosti,“ prozradil.

Kdybych neměl vystudovaná práva, nedokážu si představit, jak bych se dokázal jako prostý podnikatel orientovat v nepřehledné změti předpisů, která je chrlena z parlamentu, s povinnostmi, které mám každý den plnit. To, že opatření likvidují nejmenší podnikatele, je fakt. Viděl bych analogii s rokem 1948.
Jan Rambousek
hoteliér a daňový poradce

S kritikou nesouhlasí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj roste ekonomika, stoupá počet firem a renomované instituce nehodnotí české podnikatelské prostředí v Česku negativně, naopak. Sdělil, že ve většině ukazatelů se Česká republika během vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) zlepšila.

Připouští sice, že podmínky pro malé provozy nejsou jednoduché, ale v podnikání je pro něj zásadní férovost. „Aby ti, co poctivě platí daně, nebyli za hlupáky a nebyli v nerovné soutěži s těmi, co podvádějí,“ vysvětlil Mládek, proč je podle něj EET správná – tedy ne primárně kvůli vyššímu výběru daní, jak obvykle argumentuje ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Nekradou malí živnostníci, míní Kuba

Zátěž malých podnikatelů je zbytečná a extrémní. Daně neutíkají u těchto skupin. Proto říkám, že EET je jako jít s velkým kanónem na komára. Na vsích nejsou lidé, kteří mají drahá auta a domy. Ti jsou jinde.
Martin Kuba
bývalý ministr průmyslu a obchodu

„S údivem poslouchám, jak sdělujete živnostníkům, kteří fungují v regionech, že oni jsou ti, kteří tady kradou,“ oponoval mu v Otázkách Václava Moravce bývalý šéf resortu průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Chápe, že se někteří podnikatelé uměle udržují pod milionovým ročním příjmem, aby nemuseli platit DPH. „EET tomu může pomoct, ale zasahuje řadu naprosto malých a drobných podnikatelů,“ uvedl Kuba s tím, že ti by z evidence měli být vyjmuti.

„Jsou to třeba praktičtí lékaři. Dostávají většinu peněz na účet z pojišťoven, a protože vybírají platby za vyšetření, tak vy je budete nutit mít elektronickou evidenci tržeb,“ vyčetl Mládkovi Kuba. Nesouhlasí ani s odhady ministerstva financí, že díky EET se na daních vybere o 18 a půl miliardy korun více. Domnívá se totiž, že daňové úniky obvykle nečiní malí živnostníci.

Mládek: O výjimkách lze uvažovat

Mládek se domnívá, že administrativní zátěž nedoléhá ani tak na ty, kdo mají podnikání jako hlavní činnost, ale na ty, kdo ekonomickou aktivitu vykonávají nárazově. Tedy třeba na živnostníky, kteří jsou zaměstnáni a vedle toho na částečný úvazek ještě podnikají.

„Když na malé vesnici zanikne hospoda, může se stát, že sdružení hasičů přes víkend čepuje pivo,“ dal příklad ministr. „Dovedu si představit, že takováto sdružení by mohla dostat výjimku,“ zauvažoval. Z výjimky by se však nesměla stát mezera k dalším daňovým únikům. S novelou zákona o EET však Mládek již v tomto volebním období nepočítá.