Hackeři napadli účty "krále sociálních sítí" Zuckerberga

Hackerům se podařilo o víkendu dostat na účty spoluzakladatele a šéfa sociální sítě Facebook Marka Zuckerberga, které měl u konkurenčních sítí Twitter a Pinterest. Oznámila to skupina OurMine Team, kterou citoval server Venture Beat. Ta rovněž informovala, že získala přístup na účet Zuckerberga u Instagramu, to však Facebook popřel.

Skupina uvedla, že za svůj úspěch vděčí únikům milionů hesel ze sociální sítě LinkedIn, ke kterému došlo před několika týdny. Přístupová hesla milionů uživatelů LinkedInu se dostala na veřejnost, firma pak kontaktovala „zasažené“ klienty, aby si znovu nastavili hesla. Příběh tím zřejmě ovšem neskončil i kvůli tomu, že mnozí lidé rádi užívají stejná hesla pro různé on-line služby. Evidentně včetně Zuckerberga, poznamenal server Venture Beat. 

Server k tomu dále uvedl, že je pochopitelné, že Zuckerberg má účty na různých sítích – už proto, aby mohl lépe sledovat konkurenci. „To ovšem neznamená, že by se na nefacebookových sítích nemusel obtěžovat dodržovat bezpečnostní standardy,“ podotkl server jízlivě. 

Twitter reagoval na zprávu o zasaženém účtu Zuckerberga rychle: dočasně ho zrušil. Později ho obnovil, už bez „vysvětlujícího“ tweetu hackerů . Šéf Facebooku přitom použil Twitter naposledy v lednu 2012. Pinterest (tam hackeři nechali vzkaz „nabouráno naším OurMine Teamem, jenom testujeme vaši bezpečnost…“) podle serveru zareagoval obdobně, ale s mnohem větší časovou prodlevou.

Pravidelně měňte hesla, radí odborníci

Server k tomu doplnil, že ti, kdo mají účet na LinkedInu, by si měli změnit hesla. „A tento zvyk, pravidelně měnit svá hesla, byste měli dodržovat na všech svých on-line účtech,“ uvedl. Pokud je to pro vás příliš náročné, tak aspoň užívejte různá hesla, dodal. 

Zuckerbergův účet na Google plus je nedotčený. „Není jasné, zda je to proto, že použil odlišný účet a heslo, nebo proto, že se to ještě nikdo neobtěžoval prověřit,“ napsal Venture Beat.

Společnost Facebook uvedla, že u žádných jejích systémů nebo účtů nedošlo k prolomení bezpečnostních opatření. Bezpečnost účtů, kde zjistila pokusy o útok, pak byla podle společnosti posílena.