O veřejně prospěšné práce byl loni rekordní zájem

O veřejně prospěšné práce byl loni rekordní zájem (zdroj: ČT24)

V roce 2015 byl rekordní zájem o veřejně prospěšné práce, ulice měst loni uklízelo přes 40 tisíc lidí. Obvykle jsou to lidé jen se základním vzděláním a často ani nikdy nepracovali. Smysl veřejně prospěšných prací je tedy v tom, aby lidé, kteří jsou roky doma, získali pracovní návyky a víc se zapojili například do života ve své obci.

Pro město jsou relativně levnou cestou jak udržet v ulicích pořádek. Na jejich plat totiž přispívá stát, loni šlo v celé zemi o dvě a půl miliardy korun. Za každodenní úklid ulic dostávají pracovníci minimální mzdu, tady necelých 10 tisíc hrubého měsíčně.

Nejvíc veřejně prospěšných pracovníků je v Ústeckém kraji. Za poslední čtyři roky jich přibývá v celé zemi. V Děčíně navíc často lidi nechají uklízet ulice v lokalitě, kde i přímo bydlí. „Potom určitě nedopustí, aby jejich děti byli vandalové, nebo tam něco vyhazovali,“ vysvětlila primátorka Děčína Marie Blažková (ANO).

  • Veřejně prospěšná práce je časově omezená pracovní příležitost, jde zejména o nekvalifikované práce spočívající v údržbě veřejných prostranství, úklidu a údržbě veřejných budov a komunikací nebo jiných činnostech ve prospěch obcí nebo veřejně prospěšných institucí. Veřejně prospěšnou činností ale může být také práce osobního asistenta osob se zdravotním postižením, pomocné práce v oblasti charity, sociální a kulturní oblasti, pomocné práce ve školách a při údržbě sportovišť apod.
  • Veřejně prospěšné práce jsou určené pro dlouhodobě nezaměstnané, kteří jsou více než 12 měsíců bez práce, v případě lidí starších padesáti let pro déle než půl roku nezaměstnané a u zdravotně postižených pak pro lidi, kteří nepracovali v posledních třech měsících.
  • Veřejně prospěšné práce jsou časově omezené na dobu maximálně 12 měsíců, ve výjimečných případech až na 24 měsíců.