ČT: HTC v Brně propouští zaměstnance

Desítky lidí, které v Brně na začátku léta zaměstnala společnost HTC, dostaly od září výpověď. Nadějný investor, který měl regionu do budoucna přinést až tisíc pracovních míst, podle informací České televize tlumí svoje aktivity. Firma plánovala zřídit v brněnské průmyslové zóně Černovická terasa své vůbec první servisní centrum v Evropě.

Až tisíc pracovních míst a přínos pro ekonomiku v hodnotě miliardy korun. Nejnadějnější brněnská investice roku se ale hroutí. Česká televize zjistila, že desítky z původně nabraných zaměstnanců dostaly ještě před spuštěním provozu výpověď. Až doteď byli na nucené dovolené. Jedna z personálních agentur potvrdila, že má lidi původně určené pro HTC nasazené na jinou práci. Minimálně jednoho bývalého zaměstnance HTC má v evidenci i jihomoravský úřad práce. 

Události: Propouštění v HTC (zdroj: ČT24)

První zaměstnanci přitom už v polovině června prošli školeními, kvůli nimž přijeli manažeři až z Tchaj-wanu. Ještě letos chtělo HTC v Brně nabídnout práci až třem stovkám lidí. Výrobce mobilních telefonů chtěl v jihomoravské metropoli zřídit své vůbec první servisní centrum v Evropě. V Brně se tak měla opravovat velká část chytrých telefonů této značky z celého kontinentu.

HTC zatím ani neuzavřela nájemní smlouvu s developerem CTP Invest. Regionální ředitel CTP Tomáš Budař připustil, že developer už firmě naznačil, že prostory, které pro ni připravil, potřebuje mít k dispozici. „Žádnou oficiální informaci ale o záměrech HTC nemáme. Takže informaci o tom, že propouštějí, nemohu potvrdit ani vyvrátit,“ uvedl Budař.

Firmě se nedaří tak jako dřív

Za utlumením aktivit firmy zřejmě stojí špatné ekonomické výsledky z posledních měsíců. Ve druhém čtvrtletí firma zaznamenala pokles příjmů okolo 30 procent. Hospodářský výsledek se odrazil i na hodnotě akcií firmy. Na horších ekonomických výsledcích se podepsala především uvadající poptávka po dražších telefonech, na které se HTC zaměřuje.

„Zdá se, že firma brněnský projekt úplně škrtne. Investici za miliardu korun si totiž zřejmě nemůže dovolit," zhodnotil redaktor ČT Jakub Ščurkevič, který téma sleduje. HTC v polovině srpna oznámila, že hodlá globálně snížit svou celkovou pracovní sílu o zhruba 15 procent a provozní výdaje o více než třetinu.

Dostat firmu HTC do Česka, potažmo do Brna, přitom nebylo vůbec snadné. O investici s vedením společnosti jednal nejen developer z průmyslové zóny, ale i poslanecká delegace, která byla začátkem letošního února na Tchaj-wanu. Firma se rozhodovala mezi Polskem a Českem a jednání o místo v tuzemsku probíhalo několik měsíců. HTC do Brna nakonec podle developera CTP Invest přitáhla už hotová hala, průmyslová zóna blízko dálnice, ale i množství univerzit a tím i kvalifikovaných pracovních sil.