Kde se žije nejlépe? Kousek za hranicemi - ve Vídni

Kdybyste měli žít ve městě, kde si nejlépe vychutnáte svůj život, zvolte Vídeň, Curych nebo Auckland. Alespoň to vyplývá z žebříčku, který každoročně sestavuje americká poradenská společnost Mercer. Do hodnocení se promítla například úroveň bezpečnosti, politické stability či vzdělávacího systému, ale také kvalita životního prostředí či pestrost kulturní nabídky. Česká metropole nakonec skončila na 68. místě, Bratislava je pak na 81. pozici. Poslední, tedy 230. příčku obsadil útoky zmítaný Bagdád.

Mercer při sestavování žebříčku měřícího kvalitu života bere v potaz čtyři desítky kritérií, Vídeň přitom tabulce dominuje už šestý rok v řadě. Rakouská metropole má kladné body hlavně díky přiměřeným cenám bydlení, promyšlenému a levnému systému veřejné dopravy, zdravotní péči a bohaté kulturní scéně.

A evropská města dominují také ve zbytku první desítky. Kromě Vídně a Curychu je to Mnichov na čtvrtém, Düsseldorf na šestém, Frankfurt nad Mohanem na sedmém, Ženeva na osmém a Kodaň na devátém místě. Známá světová velkoměsta naopak zaostávají: Londýn je až 40., New York a Tokio shodně 44. a Šanghaj 101. 

VÍCE O NEJLÉPE HODNOCENÝCH MĚSTECH SVĚTA NAJDETE ZDE.

Letos si oproti předchozímu roku v žebříčku nejvíce polepšila Varšava (79.) a Vratislav (100.). Naproti tomu směrem dolů se propadly třeba Buenos Aires (91.), Moskva (167.), Kyjev (176.) či Tripolis (216.).

Přitom Praha si nadále drží pozici nejlépe hodnoceného města z někdejšího východního bloku. Tedy s výjimkou bývalé Německé demokratické republiky: Berlín je 14. a Lipsko 59. Za Prahou v „exkomunistickém regionu“ následují shodně na 75. místě Lublaň a Budapešť. Česká metropole je na tom podle žebříčku také lépe než mimo jiné Hongkong, Dubaj nebo třeba Atény.

Města s nejlepší kvalitou života
Zdroj: ČT24/Imercer.com