Výrobci obrazovek vytvořili kartel, v Česku zaplatí 50 milionů

Brno – Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil 50milionovou pokutu za kartel výrobců obrazovek, kterou pěti firmám udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2010. Další tři společnosti vyvázly bez sankce. Odůvodnění svého rozhodnutí soud nezveřejnil.

Rozsudek nemá k dispozici ani ÚOHS. „Z rozsudku na webu soudu je nicméně zřejmé, že naše rozhodnutí v této věci bylo z velké části potvrzeno. Nevíme však, proč soud zrušil části týkající se společnosti Philips,“ uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Kartel společností zaměřujících se na výrobu obrazovek je jedním z největších, které ÚOHS ve své historii vyšetřoval. Už před třemi lety potvrdil Krajský městský soud v Brně, že kartel byl globální, musel ale prokazovat jeho dopad na území Česka. „Jestliže je na území ČR obchodováno s produktem, jehož se týkal kartel, tak už z toho vyplývá dopad na území ČR,“ uvedl tehdy soudce David Raus, podle kterého se firmy dohodly na ceně produktu, s nímž se v tuzemsku obchodovalo.

Antimonopolní úřad o kartelu výrobců obrazovek rozhodl pravomocně koncem roku 2010.

  • Pokutu dostalo pět firem - Panasonic Corporation, Toshiba Corporation, MT Picture Display Co., Ltd., Technicolor S.A. a Chunghwa Picture Tubes, Ltd.
  • U Koninklijke Philips Electronics NV a LG Electronics byla už pokuta promlčená.
  • Bez pokuty vyvázl také Samsung, který o existenci kartelu poskytl úřadu informace.
Samsung pokutu nedostal, protože o kartelu informoval
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man

Společnosti se tajně scházely šest let

Podle zjištění ÚOHS trval kartel výrobců obrazovek šest let. Firmy se na něm podílely různou dobu, což úřad při stanovení pokut zohlednil. Výrobci organizovali společná jednání řadu let a první kontrakty uzavřeli už před rokem 1998. Scházeli se až do roku 2004. Schůzky se konaly v asijských i evropských zemích. Před rokem 1998 šlo spíše o neformální setkání, následně se výrobci obrazovek začali setkávat organizovaněji a systematicky.

Schůzky se podle ÚOHS točily kolem jednání o cenách a vyměňovaly se také citlivé obchodní informace. Stanovovaly se cílové a minimální ceny, cenová rozmezí a cenová pravidla či udržování dohodnutých cen. Dodržování tajných smluv společnosti následně kontrolovaly.

Největší pokutu dostal od ÚOHS Technicolor, činí 13,858 milionu korun. Další sankce pro jednotlivé firmy byly následující: Panasonic Corporation 10,373 milionu korun, MT Picture Display 9,43 milionu korun, Chunghwa Picture Tubes 6,4 milionu korun. Toshiba Corporation měla původně zaplatit 11,726 milionu korun. Krajský soud v Brně ale částku snížil na 10,373 milionu.