Ceny ropy prudce stouply kvůli explozi v ropném terminálu

Londýn - Cena americké lehké ropy dnes stoupla o téměř čtyři dolary za barel. Za zdražením stojí exploze a následný požár v minnesotském terminálu. Nehoda ochromila provoz čtyř důležitých ropovodů, které zásobují kanadskou ropou rafinerie na středozápadě USA. Informace o tom přinesla agentura Reuters.

K výbuchu došlo na třetím ropovodu, který zaměstnanci již dříve odstavili, aby mohli prošetřit únik suroviny. Neštěstí si vyžádalo životy dvou lidí. Přesné příčiny se podle provozovatele terminálu, společnosti Enbridge zatím vyšetřují.

Uzavřené ropovody dodávají do Spojených států podle odhadů 1,9 milionů barelů ropy za den, což představuje 9 procent celkové americké poptávky po ropě a pětinu celkového importu.

Na ochromení dodávek ihned zareagovaly ceny ropy. Kolem 9:30 SEČ se americká ropa vyšplhala na 94,14 dolaru za barel. Podražila tak o 3,52 dolaru, jímž smazala většinu středečního poklesu. Analytici však očekávají její další růst.

„Můj první dojem je takový, že to zastaví pokles cen ropy a vrátí je zpět k hranici 100 dolarů za barel,“ varoval analytik ANZ Mark Pervan. Podobný názor vyslovil také analytik Tetsu Emori ze společnosti Astmax Futurem: „Ceny ropy by mohly pokračovat v růstu, pokud se prokáže, že tato nehoda znamená velké narušení dodávek.“

Vydáno pod