Ekonomika EU ve 3. čtvrtletí zrychlila růst na 0,8 procenta

Brusel - Hrubý domácí produkt zemí Evropské unie ve třetím čtvrtletí vzrostl o 0,8 procenta, a tempo jeho růstu se tak zrychlilo z 0,5 procenta v předchozích třech měsících. Ve svém prvním odhadu to dnes oznámil statistický úřad Eurostat. Meziroční tempo růstu se zvýšilo na 2,9 z předchozích 2,8 procenta.

Eurozóna vykázala růst o 0,7 procenta ve srovnání s 0,3 procenta ve druhém čtvrtletí. Meziroční tempo růstu zrychlilo na 2,6 procenta z 2,5 procenta v období duben až červen. Žádné podrobnější informace první odhad neobsahuje.

Evropská unie tak stále vykazuje slabší růst než ekonomika Spojených států, která ve třetím čtvrtletí zrychlila tempo na jedno procento z 0,9 procenta v předchozím tříměsíčním období. Meziroční tempo růstu v USA se v třetím čtvrtletí zvýšilo na 2,6 z předchozích 1,9 procenta.

Údaje za Českou republiku ani za Slovensko zatím nejsou k dispozici. Ve druhém čtvrtletí česká ekonomika podle metodiky Eurostatu zpomalila tempo růstu na 1,4 z předchozích 1,5 procenta, podobně meziroční tempo růstu kleslo na šest z 6,2 procenta.

Ze zemí, kde jsou předběžná data k dispozici, vykázala nejrychlejší růst Litva. Její ekonomika proti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 5,2 procenta. Litva vede i v meziročním srovnání, kde její ekonomika zrychlila tempo růstu na 11,6 z předchozích 7,6 procenta ve druhém čtvrtletí.