Česku hrozí rozpad systému centrálního vytápění

Praha  -  Češi stále ve větší míře ztrácejí zájem o centrální systém vytápění a budují si vlastní kotelny. Ceny, které dodavatelé za teplo účtují, považují za příliš vysoké. Nelíbí se jim také, že některé teplárny zahrnují do poplatků za teplo i ztráty, za které zákazníci nemohou. Odborníci ale varují, že odliv domácností od centrálního systému bude znamenat nejen zhoršení kvality ovzduší, ale i výrazné zdražení tepla pro spotřebitele, kteří v systému zůstanou.

V Semilech se chce od centrálního vytápění odpojit asi 600 domácností, což představuje více než třetinu z celkového počtu. Podobné problémy hlásí také radnice v Jablonci nad Nisou. Obě města chtějí s nespokojenými odběrateli dále jednat, ti jsou ale skeptičtí. „My jsme s nimi jednali už v roce 2006, chtěli jsme snížit cenu plynu, ale nikdo s námi dál nejednal,“ upozornil předseda představenstva SBD Semily Tomáš Hyka.  

Semilské bytové družstvo spočítalo, že majitelé bytu o ploše 70 metrů čtverečních ušetří odpojením od systému až 700 korun měsíčně. Za pravdu mu dalo i ministerstvo životního prostředí, které centrální vytápění vzhledem k jeho ekologické šetrnosti obvykle podporuje. „Zjistili jsme, že některé teplárny v určitých regionech mají ceny poměrně vysoké. Oni kalkulují i ztráty, které jsou jak v rozvodech, tak i v samotné výrobně. Pak se nelze divit konečnému zákazníkovi, který se chce odpojit,“ potvrdil ředitel odboru udržitelné energie Vladimír Vlk. Rozpadu centrálního systému by podle pracovní skupiny, která se problém zabývá, mohla zabránit novela energetického zákona.