EU znemožní čínským výrobcům obuvi obcházet sankce přes Macao

Brusel - Evropská komise dnes oznámila, že uvalí mimořádná cla na dovoz obuvi z Macaa, chce tak zabránit čínským výrobcům obcházet její obchodní sankce. V dubnu 2006 totiž uvalila na čínské boty antidumpingová cla, která ale Čína obcházela vývozem přes Macao. Dovoz obuvi z Číny tak klesl ve prospěch dovozu z Macaa.

Antidumpingová cla jsou kompenzací za vývoz čínské obuvi za cenu pod výrobními náklady, který měl negativní dopad na evropské výrobce. Cla se týkají více než desetiny bot prodaných v Evropě.

Macao tvoří stejnojmenný poloostrov a dva malé ostrůvky Taipa a Coloane zhruba 60 kilometrů západně od Hongkongu. Macao bylo dříve pod portugalskou správou, v roce 1999 se však vrátilo pod křídla Číny. Podobně jako v Hongkongu zde ale platí jiné zákony než na ostatním území Číny. Ta tak přes Macao mohla obuv vyvážet bez mimořádných cel.

Masivní nárůst čínského exportu zlevňuje na evropském trhu elektroniku, oděvy i další zboží. Současně však vyvolává tlak na přesun výroby z Evropy do zemí s nižšími náklady.