Nezaměstnanost v ČR na devítiletém minimu

Praha - Míra nezaměstnanosti v dubnu podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí klesla na 5,2 procenta. Oproti březnu ubylo 0,4 procenta nezaměstnaných, v meziročním srovnání si Česko polepšilo o 1,6 procenta.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška se nezaměstnanost nyní nachází na devítiletém minimu. Za příznivým vývojem stojí především rychlý ekonomický růst a probíhající jarní sezonní práce. Rekordně nízká nezaměstnanost má ale i stinné stránky. „Česká ekonomika je již nadkapacitní, je zde hrozba přezaměstnanosti. Z toho vyplývá velký tlak na inflaci a rekordní počet volných pracovních míst,“ varoval analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Práci si v dubnu hledalo celkem 316 118 lidí. Úřady práce přitom evidovaly 156 267 volných pracovních míst, na jednu pozici tak připadalo 2,1 uchazeče o zaměstnání. Nejvyšší míru nezaměstnanosti - přesahující 12 procent - vykázaly okresy Most a Karviná. Nejlepších výsledků dosáhly tradičně pražské okresy, ve kterých nezaměstnanost nepřekročila 2 procenta. Těsně za nimi se umístila Mladá Boleslav s 2,1 procenty.