Odbory budou pro státní zaměstnance požadovat desetiprocentní růst mezd

Praha - Odbory by mohl požadovat pro příští rok až desetiprocentní nominální růst platů státních zaměstnanců. V nedělních otázkách Václava Moravce to naznačil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Vysoké procento růstu má vykompenzovat rychlý nárůst inflace, která se stále pohybuje nad šesti procenty, zároveň má pomoci přiblížit české mzdy úrovni Evropské unie.

„My budeme požadovat růst reálných mezd a platů minimálně o čtyři procenta a to jsme ještě velice zdrženliví,“ podtrhl Štěch. Vzhledem k tomu, že celoroční míra inflace podle odhadů ministerstva financí dosáhne 6,1 procenta, znamenalo by čtyřprocentní reálné zhodnocení požadavek na nominální růst platů o 10,1 procenta. Reálné zvýšení je totiž očištěné od vývoje inflace.

Odbory možná podpoří další zdražování

Požadavky odborů na růst mezd by mohlo ještě podpořit očekávaný návrat inflace k hodnotám z počátku letošního roku - přesahujícím 7 procent. „V nejbližších třech měsících inflace pravděpodobně půjde nahoru,“ varoval Holub. Opětovné přeskočení sedmiprocentní hranice podle něj způsobí vysoké ceny ropy a zdražení cigaret.

Z ekonomického hlediska je požadavek odborů nereálný

Splnění ambiciózního cíle odborů ale nejspíše nebude vzhledem k výkonu ekonomiky reálné. „Pro příští rok bude zřejmě velký problém dosáhnout čtyřprocentního reálného růstu mezd, protože česká ekonomika začala zpomalovat,“ oponoval Štěchovi ředitel sekce měnové statistiky České národní banky Tomáš Holub.

Ekonomice nepomáhá ani dramatické posilování české koruny, která již meziročně posílila o více než 18 procent. Pro zaměstnance je vývoj koruny pozitivní zprávou, protože pomáhá v úrovni mezd dohánět západní země Evropské unie, pro firmy je ale velmi těžké se s tak rychlým zhodnocováním měny vypořádat.