Pohyblivou část mzdy by chtěly české firmy vyplácet v eurech

Praha - Firmy chtějí vyplácet prémie v eurech, aby ušetřily. Podle dnešních Hospodářských novin některé silné podniky přišly s návrhem, podle něhož budou prémie závislé na aktuálním kurzu koruny k euru. Silná koruna tak může lidem snížit platy.

Topolánkova vláda se zavedením eura otálí, a tak české podniky začaly jednat po svém. Dělníkům chtějí v eurech vyplácet aspoň část platu. „Dopad v tržbách představuje za prvních šest měsíců roku částku převyšující 150 milionů korun,“ řekl deníku Miroslav Bičiště z vedení strojíren Tos Varnsdorf. Proto teď s odboráři jedná o převodu části mzdy na eura. „První reakce jsou zatím pozitivní,“ dodal.

Na výplatních páskách sice bude celý plat v korunách, prémiová část však bude navázaná na aktuální kurz k euru. Když koruna posílí, prémie budou nižší. „A naopak, pokud koruna oslabí, zaměstnanci na tom vydělají,“ uvedl Pavel Juříček ze společnosti Brano, která také chce prémie počítat v eurech. Brano má v cizí měně 97 procent veškerých výnosů.

Tos, Brano i další firmy o tomto řešení debatovaly na půdě svazu průmyslu, a ten chce podobné kroky doporučit i ostatním českým firmám. Firmy, které doplácejí na tvrdou korunu, chápou výplatu v eurech i jako formu nátlaku na vládu. „Textilní průmysl, který 85 procent produkce exportuje, posilování koruny výrazně poškozuje. Výplaty v eurech ale nejsou řešením,“ řekl listu výkonný ředitel asociace textilního průmyslu Jiří Kohoutek. Dodal, že je to spíš apel na vládu, aby jasně řekla, odkdy počítá s eurem, aby se tak otupily spekulativní snahy.

Podle deníku to chce dát do pořádku ministr práce Petr Nečas. „Připravujeme novelu zákona o mzdách, podle níž bude možné platit zaměstnancům mzdy i v eurech. Bude to však pouze na základě dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Novela by měla začít platit v roce 2010,“ uvedl Nečas.