Stát začne opět přispívat na hypotéky

Praha - Stát chce po dvouleté pauze příští rok mladým lidem do 36 let znovu vyplácet příspěvky na hypotéky. Důvodem je růst úrokových sazeb, které se příští rok podle odhadů ministerstva pro místní rozvoj nejspíš v průměru přehoupnou přes hranici pěti procent. Státní dotace však pravděpodobně počet žadatelů o hypotéky nezvýší.

Z vládního nařízení vyplývá, že pokud je průměrná úroková sazba z hypotečního úvěru mezi pěti a šesti procenty, dotace je na úrovni jednoho procentního bodu z výše úroku. Průměrnou sazbu vyhlašuje ministerstvo pro místní rozvoj začátkem roku. Už nyní však potvrdilo, že příští rok pětiprocentní hranici překročí. „Lze očekávat, že na příští období vyhlásí MMR podporu ve výši jednoho procenta, protože úroková sazba přesáhne pět procent,“ řekl Jan Štoll z tiskového oddělení MMR. Pro letošek činí průměrná sazba 4,89 procenta.

Pravidla jsou přísná 

Na státní dotaci nedosáhne každý. Žadateli například nesmí být víc než 36 let. Omezená je i výše hypotéky, u úvěru na byt je strop 800 tisíc korun, v případě domku 1,5 milionu korun. Kromě striktních pravidel je nutné zažádat o dotaci dřív, než majitel začne hypotéku čerpat. Jinými slovy, pokud letos někdo o dotace nezažádal - třeba proto, že vzhledem k průměrné úrokové sazbě 4,89 procenta by stejně byla nulová - příští rok má smůlu.

Velký zájem se neočekává 

Z těchto důvodů analytici neočekávají velký zájem o státní dotace. „Celý ten proces je poměrně administrativně náročný, a když si klienti porovnají, co tím mohou získat a co jim přináší, tak zjistí, že se jim ani nevyplatí o tu podporu žádat,“ míní marketingový ředitel Komerční banky Zdeněk Mojžíšek.

Dotace k hypotékám schválila vláda před šesti lety, od té doby za ně stát utratil přes miliardu korun. Příští rok by mohl zaplatit kolem čtyř set milionů. Právě tolik totiž vyplatil před pěti lety, kdy byla výše podpory také jedno procento.