Írán chce dražší ropu

Washington - Írán chce, aby se světové ceny ropy vrátily na 70 až 100 dolarů za barel. Nyní jsou přitom pod 60 dolary. Země proto navrhuje, aby Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížila těžbu o další milion až 1,5 milionu barelů za den. Uvedl to dnes íránský guvernér kartelu Mohammad Alí Chatíbí.

Světové ceny ropy nyní klesly o více než 60 procent pod historické maximum 147 dolarů, na které se vyšplhaly letos v červenci. Chatíbí dnes ve vysílání íránské státní televize uvedl, že kartel potřebuje, aby se ceny vrátily na úroveň mezi 70 až 100 dolarů za barel.

Mohammad Alí Chatíbí:

„Pokud by ceny klesly níže, jsme přesvědčeni, že by se světový řetězec ropného průmyslu potýkal s potížemi.“

Podle Chatíbího je světový trh s ropou zásobován nadměrně, přestože se kartel minulý měsíc dohodl, že omezí těžbu o 1,5 milionu barelů za den. Hranici 70 dolarů považuje guvernér kartelu za minimální možnou, aby odvětví mohlo existovat.

Země OPEC se na konci měsíce zřejmě sejdou v Káhiře, protože chtějí pokles cen zastavit. Přicházejí tím o příjmy. Finance potřebují i na rozvoj dalších nalezišť. Chatíbí dodal, že je pro stabilitu trhu potřebná i spolupráce se zeměmi mimo kartel, které dohromady těží kolem 50 milionů barelů ropy za den.

Vydáno pod