Vydavatelství Albatros už definitivně patří dosavadnímu managementu

Praha - Knižní vydavatelství Albatros, které dosud patřilo zábavnímu holdingu Bonton a bylo jednou z jeho největších firem, má nové majitele. Ve čtvrtek údajně došlo k podpisu smlouvy mezi zástupci Bontonu a skupiny dosavadních manažerů vydavatelství, mezi kterými je například ředitel Albatrosu Michal Krejčí. V obchodě se kromě manažerské skupiny angažují i private equity fondy, které si nepřejí zveřejnit jméno, uvedl deník.

Manažer pro marketing a PR Albatrosu Radovan Suk dnes řekl, že 100 procent akcií Albatrosu koupila společnost Narcia Consulting, která zastupuje nové majitele. „Celková hodnota transakce je podle dohody prodávají a kupující strany důvěrná a nebude zveřejněna,“ uvedl Suk.

Vlastíci Bontonu mohli za Albatros podle odhadů deníku E15 obdržet částku mezi 150 miliony až 220 miliony korun. „Cena se rozhodně pohybuje pod 300 miliony korun. Na její výši současná finanční krize a nedůvěra na úvěrovém trhu neměla žádný vliv,“ konstatoval ředitel Bontonu Zdeněk Kozák. Technicky obchod proběhne příští úterý, kdy dojde k výměně akcií za peníze.

Tržby Albatrosu loni vzrostly meziročně o zhruba 11 procent na 124,4 milionu korun. Výhled na letošní rok počítá s obratem ve výši 220 milionů korun a hrubým ziskem 45 milionů korun. Nakladatelství zvýšilo počet vydaných titulů ze 167 v roce 2006 na loňských 199.

Výprodej má Bontonu vydělat až miliardu 

Nakladatelství Albatros vzniklo v dubnu 1949 jako první nakladatelství v Československu specializované na dětské knihy. Tehdy se jmenovalo Státní nakladatelství dětské knihy, svůj dnešní název získalo v roce 1969.

Z původně rozsáhlé zábavní skupiny Bonton tak podle deníku zbývá prodat jen filmového distributora Bontonfilm. K tomu by mělo dojít na konci prvního kvartálu 2009, naznačil Kozák. Jen za prodej největších, gramofirmy Supraphon (nový majitel Miloš Petana), Albatrosu a Bontonfilmu, hodlá Bonton získat až okolo jedné miliardy korun. Rozprodej Bontonu začal v roce 2001, kdy celý holding dosáhl obratu 1,64 miliardy korun.

Vydáno pod